2016-12-20 10:11Pressmeddelande

Konferensen som vill trotsa kroppsnormer inom dansvärlden

null

Vem får ta plats på scen? Hur når vi bortom bilden av "den perfekta kroppen" som utesluter så många från dansscenen och dansutbildningarna? Den 20 & 21 februari arrangeras konferensen exChange Perspectives som lyfter frågan om hur dansvärlden kan göras mer tillgänglig för en mångfald av kroppar med olika funktionaliteter. Konferensen äger rum på Dansens Hus och Dans och Cirkushögskolan.

Dansens Hus i Stockholm vill vidga bilden av hur dans och dansare ska se ut. Under rubriken exChange Perspectives arrangerar vi regelbundet normkritiska samtal, föreläsningar och workshops vid sidan av de ordinarie föreställningarna. I konferensen med samma namn tar vi i samarbete med DOCH Dans och Cirkushögskolan ett krafttag om de kroppsnormer och förmågsnormer som präglar dansvärlden idag. Här diskuteras allt från hur dansutbildningar kan bli mera inkluderande till hur scener kan bredda sin repertoar. Syftet är ett kunskaps- och inspirationsutbyte kring frågor som rör våra kroppars olika form, färg samt funktionalitet med fokus på inkludering och exkludering inom danskonsten. Konferensen exChange Perspectives arrangerades för första gången 2015 och till våren är det dags igen.

Konferensen gästas av bland andra Stine Nilsen från brittiska Candoco Dance Companysom turnerar världen över med sin ensemble bestående av dansare med eller utan funktionsvariation, Eva Martinez som är programläggare på en av Londons främsta dansscener Sadler’s Wells och Roberto Casarotto, chef för italienska Centro per la Scena Contemporanea di Bassano del Grappa (CSC) som i ett av sina projekt har specialisera sig på att leda dansträning för personer med Parkinsons sjukdom. Från Sverige medverkar integrerade danskompaniet Spinn från Göteborg och MELO från Stockholm som i sina senaste föreställningar har vänt sig till publik med särskilda behov. Dessutom medverkar Sophia Alexandersson från ShareMusic & Performing Arts, journalisten och kulturaktivisten Malin Aghed från hållbarhetsmagasinet Camino, Åsa Söderberg från Skånes Dansteater, Kulturrådet med flera. Som en del av konferensen visas också två föreställningar: “Blue Java” av Sindri Runudde och Tanja Andersson samt “(im)perfekta koreografier” av c.off.

Se hela konferensprogrammet & alla medverkande här 

Två dagar, två platser
exChange Perspectives 2017 äger rum 20 februari kl 12.00–17.30 på DOCH samt 21 februari kl 11.00–15.30 på Dansens Hus i Stockholm.

exChange Perspectives 2017 arrangeras av Dansens Hus i samarbete med DOCH, Dans och Cirkushögskolan/School of Dance and Circus / Stockholms konstnärliga högskola och EDN - European Dancehouse Network.

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert