2023-08-24 13:15Pressmeddelande

Kompaniet Rosas till Dansens Hus

Foto: Anne van AerschotFoto: Anne van Aerschot

Efter en lång väntan är det med stor glädje vi välkomnar det belgiska kompaniet  Rosas tillbaka till Dansens Hus scen Elverket. Den 30-31 augusti visar vi deras allra senaste verk: "EXIT ABOVE - after the tempest" (tidigare känt som Creation 23). 

I EXIT ABOVE - After the tempest har Rosas grundare, koreografen Anne Teresa De Keersmaeker samarbetat med musikerna Meskerem Mees och Jean-Marie Aerts. 

Meskerem Mees, flamländsk singer songwriter med etiopiska rötter, komponerar speciellt till detta verk en serie variationer och andra anpassningar av ”walking songs”, tillsammans med Jean-Marie Aerts, ljudarkitekt för det legendariska belgiska rockbandet TC Matic, vars musik innehöll flera stilar: new wave, blues, funk, hårdrock. Deras sammansättningar av "walking songs" ger en unik ljudkuliss till föreställningen.

Utgångspunkten för föreställningen är låten Walking Blues av den legendariske bluesartisten Robert Johnson – resan resan leder tillbaka till Der Wanderer av Schubert, 1800-talets mest kända singer-songwriter.

Verket bjuder på en promenadliknande resa genom dansens och musikens världar, där bluesens själ och geometriska formationer vävs samman till en oöverträffad upplevelse.

Anne Teresa De Keersmaeker har sedan 1980-talet utmanat konventionerna och utforskat samspelet mellan rörelse och ljud.1983 etablerade hon sitt danskompani Rosas samtidigt som hon skapade det legendariska verket Rosas danst Rosas
Med Rosas har hon skapat ett imponerande spektrum av verk som sträcker sig över olika musikaliska och konstnärliga perioder. 1995 grundade De Keersmaeker den välrenommerade dansskolan P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) i Bryssel i samarbete med De Munt/La Monnaie.

EXIT ABOVE hade sin världspremiär i våras, den 31 maj 2023, på Théâtre National Wallonie-Bruxelles i Bryssel. 

SPELDATUM
Onsdag 30 aug och torsdag 31 aug kl 19:00 på Dansens Hus Elverket.

RECENSIONSBILJETTER/MER INFO
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

 

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert