2017-02-07 14:15Pressmeddelande

Kompaniet Rosas tar Shakespeare och Brian Eno till Dansens Hus

null

Oftast är det musik snarare än berättelser som inspirerar den belgiska dansikonen Anne Teresa de Keersmaekers koreografi. Här är det både och. 

I botten ligger Shakespeares lekfulla och queera komedi As you like it (Som ni behagar) - en berättelse om en idyllisk, gyllene värld i Ardennerskogen dit älskade flyr och tiden står stilla. Allt detta förkroppsligas av elva unga dansare. 

Titeln refererar till låten Golden Hours av Brian Eno. Vad händer när Shakespeares rytmiska och poetiska språk förvandlas till dans? Inte ett enda ord talas men passager ur pjäsen projiceras på väggen och blir till rörelser, steg och gester.

Den uttrycksfulla och energiska dansupplevelsen präglas också av mötet med ambientpionjären Brian Enos rockalbum Another Green World från 1975. 


INFO ANNA TERESA DE KEERSMAEKER
Anne Teresa de Keersmaeker är en av dansvärldens stora profiler som influerat många. Ett av hennes mest kända verk är ”Rosas danst Rosas” från 1983, och det var under arbetet med detta som hon grundade sitt kompani Rosas. Sedan dess har kompaniet turnerat över hela världen, och kammat hem otaliga priser och utmärkelser.
De senaste åren har Dansens Hus visat bland annat ”Partita 2”, ”Vortex Temporum”, ”The Song” och ”Bal Moderne”.
Anne Teresa de Keersmaeker är grundare av den numera legendariska skolan PARTS i Bryssel som har ett monumentalt inflytande för hela den europeiska scenkonsten.

FRÅGOR & PRESSBILJETTER
För mer information samt pressbiljetter, kontakta kommunikationschef Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshuse.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert