2023-01-13 13:52Pressmeddelande

Klart vilka som får produktionsresidens på Dansens Hus under 2023

Johanssons pelargoner, Kompani Giraff samt Anika Edström Kawaji och Robin Haghi. Detta är de tre kompanier/koreografer som valts ut för att genomföra ett tekniskt produktionsresidens på Dansens Hus under 2023.

Totalt kom hela 49 ansökningar in till säsongens urvalsprocess.Ur detta digra underlag med många fina ansökningar, valdes till sist produktionerna med Johanssons pelargoner, Kompani Giraff samt Anika Edström Kawaji och Robin Haghis. 
- Tre produktioner som väckte vårt intresse därför att de på olika sätt valt att fördjupa det konstnärliga arbetet med en tydlig bild av vad ett tekniskt produktionsresidens kan bidra med. De arbetar med olika format och vänder sig delvis till olika målgrupper. Det ska bli mycket spännande att följa deras arbeten, säger Julia Sundberg, produktionschef på Dansens Hus.

Ett tekniskt produktionsresidens på Dansens Hus innebär att Sverigebaserade koreografer eller scenkonstnärer får möjlighet att under tre veckor arbeta med sitt konstnärliga projekt en vecka i studio och två veckor i ett scenrum, tillsammans med ett tekniskt team. Gruppen får tillgång till befintlig scenteknik och har också möjlighet till stöd av Dansens Hus personal inom produktion och kommunikation. Residenset är arvoderat.

Den stora mängden ansökningar till årets residens är en indikation på den brist på platser som idag finns i Stockholmsregionen för att utveckla nya koreografiska verk.
- Vi ser ett stort behov i branschen av tekniska produktionsresidens som tyvärr vida överstiger vad Dansens Hus kan erbjuda i dag, säger Julia Sundberg, produktionschef på Dansens Hus.

Här nedan finns mer info om de tre grupperna och de verk som kommer att utvecklas vidare under residensen.

JOHANSSONS PELARGONER

Johanssons pelargoner och dans är en scenkonstgrupp och en produktionsplattform med över 12 års erfarenhet av scenkonstnärligt och danspedagogiskt arbete med särskilt fokus på barn och unga. Till residenset på Dansens Hus kommer dom för att jobba vidare med förställningen "Verkligheten är rund"

"Verkligheten är rund" ska bli en deltagarbaserad dansföreställning för de yngsta barnen på förskolan. Verket tar sin utgångspunkt i hur barn i åldern 1-3 år relaterar till sin omgivning och skapandeprocessen kommer att börja i mötet med målgruppen och ett utforskande av olika sätt att vara tillsammans. "Verkligheten är rund" vill bjuda in det sinnliga och låta det kroppsliga erfarandet ta plats. Ambitionen är att barnen ska äga stunden och ha företräde att befolka rummets centrum.  

Aktörer i verket är dansaren Linnéa Sundling och musikern Brenda El Rayes. Föreställningen skapas av koreograferna Karin Wiklund och Annica Styrke från Johanssons pelargoner och dans, i samarbete med scenografen Agnes Östergren som kommer att skapa ett rum som inbjuder till interaktion och möten mellan de som deltar i verket. I projektgruppen ingår också Mira Svanberg (ljusdesigner), Clara Bankefors (producent) och Anna Haglund (konstnärligt bollplank). 

Anika Edström Kawaji och Robin Haghi

Anika Edström Kawaji och Robin Haghi är dansare och koreografer från Stockholm. De har varit verksamma som danskonstnärer allt sedan deras studier på P.A.R.T.S. (Bryssel) och har tillsammans arbetat som dansare i kompaniet Rosas/Anne Teresa de Keersmaeker där de medverkade i ett flertal uppsättningar mellan 2016 och 2021. Individuellt har de även samarbetat med koreograferna: Robin Jonsson, Fieldworks/Yukiko Shinozaki & Heine Avdal, Salva Sanchis, Louis Nam Le Van Ho, Wee/Francesco Scavetta m.fl. 

I residenset kommer duon arbeta med föreställningen Things That Can Survive in Space. Verket är deras allra första egenproducerade föreställning. Things That Can Survive in Space är en föreställning för två publiker. En närvarande publik och en hypotetisk. Projektet tar avstamp i NASAs uppdrag Voyager (1977): ett försök att skapa intergalaktisk “flaskpost”. Ombord de två rymdsonder som NASA skickade iväg för att studera rymden bortom vårt solsystem placerades två gyllene LP-skivor. Skivorna innehåller en samling hälsningar på olika språk, musik, naturljud och fotografier. Ett försök att kapsla in olika uttryck för vår jordliga tillvaro, ifall att någon skulle komma i kontakt med sonderna på deras färd genom rymden.
- När vi hörde om detta uppdrag slogs vi av hur absurt det hela kändes. Samtidigt väcktes en nyfikenhet kring vad det innebär att skapa i relation till det okända. 

Tillsammans med kompositören Markus B. Almqvist och ljusdesigner/scenograf Elias Ortiz bjuds publiken in till ett scenrum som tillfälligt byggts om till en slags hybrid mellan laboratorium en inspelningsstudio. Föreställningen är ett experiment, ett försök att skicka danser till obestämd adress någonstans ute i universum. 

Kompani Giraff

Cirkuskompaniet Kompani Giraff startade 2011 och skapar visuella och egenartade cirkusföreställningar för en ung publik där samtida cirkus, magi och objektmanipulation möts. 
Till Dansens Hus kommer de för att arbeta med föreställningen Förteckning över några förluster. Den baseras på en roman av Judith Schalansky och handlar om de ekon som historiska förluster lämnar efter sig; havererade mänskliga projekt, försvunna böcker, utrotade djurarter eller sjunkna öar.
Föreställningen är ett utforskande av det förlorade och av historiska svallvågor i form av fantomsmärtor. I uppsättningen kommer en rad försvinnanden skapas och iscensättas genom samtida magi. Handlingen är metaforisk och gestaltas på många olika plan genom koreografi av dockor och objekt i samspel med cirkusartister och dockspelare. Musiken specialkomponeras och har en stor roll i föreställningens narrativa maskineri.  

För ännu mer information om respektive residens, klicka här

För kontakt med grupperna eller mer info: kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert