2024-02-02 09:40Pressmeddelande

Kan dans vara en väg mot försoning?

Scenbild från Birget.

Kan samer och norrmän försonas? Den 10-11 februari kommer Elle Sofe Sara i samarbete med Norges nationalkompani Carte Blanche till Dansens Hus Elverket med föreställningen "Birget; ways to deal, ways to heal" - om att läka sår och överleva i en föränderlig miljö. 

”Birget” är ett samiskt uttryck som beskriver tillståndet att bemästra eller överleva i en föränderlig miljö. Drivna av ”birget” bjuder det norska nationella kompaniet Carte Blanche, koreografen Elle Sofe Sara och konstnären Joar Nango in publiken att övervinna rädslan för det tunga och svåra. Föreställningen BIRGET; Ways to deal, ways to heal - vill ifrågasätta sociala och politiska gränser, begränsningar och dagens försoningsklimat. 

Under de senaste decennierna har flera västländer inrättat kommissioner för att utreda historien om minoritetsgrupper som varit offer för systematiska statliga övergrepp. BIRGET; Ways to deal, ways to heal är en reaktion på den norska sannings- och försoningskommissionen som den 1 juni 2023 lade fram ett förslag för att försona samer och norrmän. 

Processen för föreställningen började i Guovdageaidnu/Kautokeino där dansarna från Carte Blanche fick uppleva samisk kultur, mörkret och den nordiska kylan i sina kroppar. I möten med den samiska kulturen och människorna där fick dansarna ta del av personliga berättelser om statligt förtryck och diskriminering. Upplevelser som dansarna tar med sig upp på scenen. Materialen och föremålen till scenografin samlades även den in på nordnorska tundran och hos människorna där: Presenningar, snökäppar, en släde, en avbarkad trädstam, en kniv…   

2023 vann ”BIRGET; Ways to deal, ways to heal ” det norska Dansekritikerprisen med motiveringen: ”En föreställning som både är upplyftande och upprörande, välkomnande och tydlig på samma gång.”

SPELDATUM: 10-11 februari, Dansens Hus Elverket.

MEDVERKANDE
Idé och concept | Idéa ja konseapta: Elle Sofe Sara och Joar Nango
Koreografi | Koreografiija: Elle Sofe Sara
Scenografi | Scenografiija: Joar Nango
Kostymdesign | Bivttashábmejeaddji: Indrani Balgobin
Kompositör | Komponista: Anders Rimpi
Ljusdesign | Čuovgahábmejeaddji: Arne Kambestad
Dramaturg | Dramaturga: Thomas Schaupp
Dansare | Dánsárat: Adrian Bartczak, Aslak Aune Nygård, Brecht Bovijn, Caroline Eckly, Dawid Lorenc, Gaspard Schmitt, Ihsaan de Banya, Mai Lisa Guinoo, Manon Campion, Nadege Kubwayo, Naomi Schouten, Noam Eidelman Shatil, Ole Martin Meland
Koreografiassistent: Alexandra Wingate
Research: Ravdna Turi Henriksen
Samproduktion | Mielbuvttadeaddji: Den Norske Opera & Ballett, Bergen International Festival, Nordic Next, BIT Teatergarasjen
Föreställningsfoto: Øystein Grutle Haara
Foto samtliga trailers: David Alræk

.......................................................................................................

NORSKA PRESSRÖSTER OM FÖRESTÄLLNINGEN

En triumf for Carte Blanche, Elle Sofe Sara og Joar Nango.
Dagbladet


En fascinerende, fargesterk forestilling om forsoning

Aftenposten


en vital og viktig forestilling

Dagsavisen

.......................................................................................................

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus: susanne.wibert@dansenshus.seOm Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert