2020-01-22 09:30Pressmeddelande

Johannes Öhman blir ny teaterchef på Dansens Hus.

Foto: Mats BäckerFoto: Mats Bäcker

Dansens Hus styrelse har utsett Johannes Öhman till ny teaterchef och konstnärlig ledare för Dansens Hus i Stockholm. Johannes Öhman tillträder som teaterchef fullt ut den 1 januari 2021. Från den 1 mars 2020 tar han dock över det konstnärliga ledarskapet och ansvaret för programläggningen från hösten 2020 och framåt.

Information in English and German in attached files.

- Dansens Hus tar ett stort och viktigt steg in i framtiden när vi nu välkomnar Johannes Öhman som ny teaterchef och konstnärlig ledare. Johannes kommer med sin breda erfarenhet, såväl nationellt som internationellt, tillföra ovärderlig kunskap och därmed ytterligare utveckla Dansens Hus som Sveriges största gästspelsscen för samtida dans,
säger Olof Lavesson, styrelseordförande i stiftelsen Dansens Hus.

- Att fortsatt få vara med och utveckla dansens roll, betydelse och innehåll i Sverige och internationellt är något av ett drömjobb. Dansens Hus blir dessutom en ny plattform för mig, och det är med stor respekt och glädje som jag tar mig an uppdraget, säger Johannes Öhman.

Johannes Öhman är en av Sveriges mest meriterade danschefer med en lång rad prestigefyllda positioner inom dansvärlden. ”Att riva murar” har varit hans signum, och hans ambition är att alltid balansera på linjen mellan att förnya och bevara.

Sedan 2018 arbetar Johannes Öhman, tillsammans med koreografen Sasha Waltz, som konstnärlig ledare för Staatsballett Berlin – Tysklands största balettkompani. Efter en turbulent start, har hans två år i det tyska teaterhuset därefter kantats av idel succéer och hyllningar. Publiken har strömmat till. Programläggning har kallats progressiv och intresseväckande, och arbetsklimatet i huset anses allmänt som gott. 2019 utsågs Staatsballett Berlin till årets danskompani av den tyska danstidskriften Tanz.

Tidigare har Johannes Öhman varit chef på Sveriges två största dansinstitutioner: Först som balettchef för GöteborgsOperans Danskompani (2007-2011) och därefter som balettchef på Kungliga Operan i Stockholm under åren 2011-2017.

År 2002-2007 var han konstnärlig ledare för Stockholm 59° North, en modern dansensemble med solister från Kungliga Baletten, som har turnerat både i Sverige och utomlands.

Johannes Öhman är född 1967 i Stockholm.

PRESSFÖRFRÅGNINGAR
För intervjuförfrågningar eller mer information, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus:
susanne.wibert@dansenshus.se
0733-12 14 93


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert