2022-11-16 11:39Pressmeddelande

"Jezebel" - en feministisk omfamning av MTV:s video vixen

På bilden: Cherish Menzo. På bilden: Cherish Menzo.

Med "Jezebel" presenterar Cherish Menzo en feministisk omfamning av MTV:s lättklädda hiphop-brudar "video vixen". Vågat och med en uppfriskande klarhet dissekerar Cherish Menzo den misogyna hiphopkulturen och dess legendariska kvinnoporträtt. "Jezebel" visas 18-19 november på Dansens Hus lilla scen.

Nederländska Cherish Menzo är utbildad på The urban contemporary vid Hogeschool voor de kunsten i Amsterdam. Efter sin examen har hon varit verksam som dansare i verk av bland annat Akram Khan, Olivier Dubois, Eszter Salamon, Lisbeth Gruwez och Jan Martens. ”Jezebel” är hennes första egenproducerade föreställning vilken vunnit både priser och mottagit kritikernas hyllningar.

I "Jezebel" sätter hon strålkastaren på 1990-talets lättklädda videovixen-tjejer på MTV som skakar rumpa till hiphop. Videovixen är en kontroversiell stereotyp – omtvistad, debatterad, närmast ikonmärkt. Här möter vi henne in på bara skinnet, komplext dekonstruerad, med skärpa och rättsinne. 

”Jezebel” är ett djärvt verk där Menzo lyckats placera vixen i ett nytt perspektiv som både utmanar och ifrågasätter hur denna hiphopikon skulle kunna se ut idag.
.......................................................................................................................................

TURNÉ MED DANSNÄT SVERIGE
Föreställningen är just nu på turné i landet i Dansnät Sverige och visas också på Dansstationen i Malmö 16 nov samt på NorrlandsOperan i Umeå 22 november.

EFTERSNACK 18 nov
Efter föreställningen den 18 november genomförs ett eftersnack med Cherish Menzo och uppmärksammade skribenten och aktivisten Fanna Ndow Norrby. 

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert