2017-10-18 10:03Pressmeddelande

Jefta van Dinther tar blodanalysen till scenen

null

Han är en av de senaste årens mest uppmärksammade svenska koreografer. I höstas mötte vi Jefta van Dinther som koreograf till den dystopiska "Protagonist" som han gjorde till Cullbergbaletten. Nu är han tillbaka på Dansens Hus. Men den här gången i ett mindre, exklusivt format på den lilla scenen med performanceverket "Dark Field Analysis".

Den 24 oktober har Jefta van Dinther Sverigepremiär för "Dark Field Analysis" med dansarna Roger Sala Reyner och Juan Pablo Cámara.
En vindlande konversation uppstår mellan två nakna män på en matta. Blodet är den röda tråden.Men samtalet rör sig kring mer än bara medicinsk fakta. Mötet blir en resa inåt, men också bortom oss själva. En värld av mysterier och transformation. Organiskt blandas med syntetiskt. Människa med djur, och fysiska material med det eteriskt flyktiga.

Titeln härrör från en inriktning inom alternativmedicinen som använder analyser av blodet för att diagnostisera olika kroppsliga tillstånd. 

........................................................................................................................................................................


OM JEFTA VAN DINTHER

Jefta van Dinther av de senaste årens mest uppmärksammade svenska koreografer och dansare. Han är född 1980 och verksam i Stockholm och Berlin. 2003 utexaminerades han från Amsterdam School of the Arts. Jefta har hyllats för sina föreställningar och tilldelats såväl Birgit Cullberg-stipendiet (2012) som Svenska Teaterkritikers danspris 2013. Tillsammans med Cullbergbaletten har han gjort den omtalade föreställningen Plateau Effect (2013) som turnerat över hela Europa samt den dystopiska "Protagonist" som visades på Dansens Hus under våren och hösten 2016.
Bland hans tidigare verk märks också As It Empties Out (2014), THIS IS CONCRETE ihop med Thiago Granato (2012) och GRIND (2011).
Van Dinther har varit lektor och konstnärlig ledare för masterprogrammet i koreografi vid DOCH i Stockholm.
2014 skapade han koreografin till, och dansade i, musikvideon till Röyksopp och Robyns låt ”Monument”.

........................................................................................................................................................................

MEDVERKANDE

Koreografi: Jefta van Dinther
Av och med: Juan Pablo Cámara och Roger Sala Reyner
Ljusdesign: Minna Tiikkainen
Scenografi: Cristina Nyffeler
Ljuddesign: David Kiers
Sång: Baserat på låtarna ”The Slow Drug” och ”Horses in my Dreams” av PJ Harvey
Text: Jefta van Dinther, Juan Pablo Cámara, Roger Sala Reyner
Koreografassistent: Thiago Granato
Konstnärlig rådgivning: Gabriel Smeets & Felix Bethge
Teknisk koordinator: Bennert Vancottem
Art Direction: Martin Falck
Producent: Emelie Bergbohm
Produktionsledare: Annie Kay Schachtel & Ellika Lindström
Distribution: Koen Vanhove Key Performance
Administration: Interim kultur AB (svb)
Samproduktion: Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer Berlin, Tanzquartier Vienna, Sadler’s Wells London, PACT Zollverein Essen, Centro Cultural Vila Flor Guimares, Dansens Hus Oslo
Foto: Max Stürmer & Ben Mergelsberg

Med stöd av: Kulturrådet, Stockholm Stad, Nationales Performance Netz,
Med vidare stöd av: O Espaço do Tempo Montemor-o-Novo, BUDA Arts Centre Kortrijk, Riksteatern

........................................................................................................................................................................


För mer information och pressbiljetter kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert