2020-08-28 11:48Pressmeddelande

Intimt möte med roboten Alex

En robot och en människa sträcker ut händerna mot varandra. Foto: Chrisander Brun

Har du någonsin träffat en robot? Är robotar maskiner, människor eller någonting helt annat? I Robin Jonssons helt nya verk "Other than human" ställs vi öga mot öga med oss själva och vår framtid. Urpremiär: 3 september på Dansens Hus

Koreografen och dansaren Robin Jonsson har i hela sin karriär intresserat sig för förhållandet mellan människa och maskin. De senaste åren har han fokuserat på mänskligt formade robotar och vad de kan tillföra scenkonstfältet. Efter att han fått kontakt med en robotutvecklare på institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet föddes roboten Alex. 

– Mitt intresse fokuserar på konstruktionen och representationen av dessa virtuella kroppar, deras beteenden, deras rörelsekvalitéer, fysik och fysiologi. Till exempel hur rörelser och förhållandet till gravitationen simuleras eller hur de har skapats för att framstå som naturliga i sina rörelsescheman, säger Robin Jonsson.

2018 hade föreställningen ”The most human” premiär - det allra första projektet där Robin jobbade med Alex på scenen. Nu är det dags för en andra föreställning. Den 3 september har Robin urpremiär för "Other than human" på Dansens Hus - ett verk med en något mörkare klangbotten är "The most human". Och också med ett mer interaktivt perspektiv - bara sju personer åt gången kan se/uppleva föreställningen; 30 minuter där deltagarna får uppleva och utforska sin relation till, och känslor för, en social och närvarande robot.

Föreställningen visas 3-10 september på Dansens Hus. 

>> Läs mer om föreställningen

INTERVJUER OCH PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, på e-post: susanne.wibert@dansenshus.se

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert