2019-11-14 15:41Pressmeddelande

Ilska och aggression i Ellinor Ljungkvists "Angry Stories"

Foto: Anna LjungkvistFoto: Anna Ljungkvist

Valerie Solanas ärlighet och vulgaritet har varit en inspirationskälla för Ellinor Ljungkvist och hennes dansare när de arbetat fram Angry Stories
15-16 november visas den på vår Lilla scen.

Föreställningen är baserad på verkligen händelser som dansarna själva varit med om. På ett genuint och utelämnande sätt delar de med sig av sina personliga berättelser. Avslöjar tabubelagda sanningar och förkroppsligar dessa scener genom olika tekniker och performativa idéer.

Ogillandet av känslosamma >>scener<< leder till rädsla för starka känslor, rädsla för vrede och hat, rädsla för att konfrontera verkligheten, eftersom en konfrontation med verkligheten till en början alltid leder till vrede och hat, i kombination med en brist på självförtroende när det gäller att hantera och förändra världen och när det gäller att på allra minsta sätt påverka sitt öde.
– Valerie Solanas, SCUM Manifest

Video Angry Stories

OM ELLINOR LJUNGKVIST
Ellinor Ljungkvist är utbildad vid Salzburg Experimental Academy of Dance, Inter- University Centre for Dance Berlin och Master i koreografi på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm.
Hon har tagit del i ett flertal samarbetsprojekt under sin tid i Wien och Berlin tillsammans med samtida dansare och performanceartister inom den fria scenen. Men de senaste åren har Ellinor lagt mer fokus på att etablera sitt egna koreografiska arbete vilket har stötts av bland annat Studienstiftung des deutschen Volkes och Dans i Örebro län. 
Ellinors verk kännetecknas för sin kombination av nutida dans och performancekonst ofta baserat på verkliga händelser beskrivet ur ett kvinnligt perspektiv. På grund av sin utbildningsbakgrund och speciellt sin tid i Berlin är Ellinors verk av konceptuell approach när hon skapar sceniska verk utifrån personliga och sanna berättelser.

MEDVERKANDE
Koreograf: Ellinor Ljungkvist.
Dansare: Amanda Billberg, Ida Hellsten, Miranda Wallmon & Sonja-Riitta Laine
Foto: Anna Ljungkvist.
Samproducenter: Dans i Örebro län, Askersund Sjöängen, Lindesberg kommun, Örebro länsteater Nya China.
Med stöd av: Dans i Örebro län.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert