2024-05-07 09:23Pressmeddelande

I höst på Dansens Hus: Nytt samarbete med Nationalmuseum

Dansare i Nationalmuseums galleri.

Sedan 2007 har Poste Restante producerat ett flertal storskaliga performanceverk. I höst samarbetar Nationalmuseum och Dansens Hus och visar gruppens platsspecifika verk "MINOR ARCANA" . Urpremiär 26 september i Nationalmuseums utställningsrum. 

Under 2023-2024 renoveras Dansens Hus stora teaterhus vid Norra Bantorget, och nu sprider vi dansen till ännu fler platser i Stockholm. För första gången samarbetar Dansens Hus med Nationalmuseum. Tillsammans presenterar vi i höst performancegruppen Poste Restante som kommer att göra ett verk som utgår från museets samlingar.

Någonstans bakom valv på valv väntar en tavla på dig. Den har något att berätta, på det språk som enbart ni två förstår.

MINOR ARCANA är ett deltagarbaserat performanceverk. Publiken bjuds in att sitta ner hos ett orakel som ger varje besökare en personlig tarotläsning. Nationalmuseum är hennes tempel och tavelsamlingen hennes kortlek. Därifrån letar sig verket ut i Nationalmuseums samlingar och utställningar. MINOR ARCANA sammanför platsspecifik performance med dans och klassiskt måleri som språk för människans liv och berättelse.

SPELDATUM: Performanceverket kan upplevas på Nationalmuseum under tre dagar i höst: 26 september, 24 oktober och 28 november. 

Biljetter till alla tider släpps 28 augusti.

OM POSTE RESTANTE
Performancegruppen Poste Restante  arbetar plats- och situationsspecifikt och tar sina besökare till oväntade platser såsom övergivna kontor, nattöppna kyrkor, anonyma bakgator och svåråtkomliga ambassadvillor. Platsen är ofta hyperrealistisk, funktionell och helt ställd till besökarnas förfogande. Situationen andas ofta en form av igenkänning; ibland en kuslig förnimmelse och ibland i form av nostalgi. Vi rör oss i minnet av Folkhemmet, bland allmännyttans köksluckor och i barndomens gymnastiksalar och uppehållsrum. Verken behandlar svårlösta personliga dilemman, inre konflikter och skamfyllda begär. Några enkla svar och slutgiltiga lösningar finns sällan. Poste Restante vill ge sina besökare möjlighet att tänka komplicerade tankar till punkt, och mod nog att ta de egna känslorna på allvar.
Bland gruppens tidigare produktioner finns General Public (2023) Skuld (2022) It takes a village (2021)
....................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Scenografi: Poste Restante (Linn Hilda Lamberg, Stefan Åkesson)
Kostym: Poste Restante (Linn Hilda Lamberg, Stefan Åkesson)
Dansare: Yari Stilo, TBA
Medverkande: Aurelia Le Huche, Linn Hilda Lamberg
Med stöd av: Statens Kulturråd, Region Stockholm


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert