2023-05-24 09:40Pressmeddelande

Höstens internationella stjärnor på Dansens Hus

Collage med fyra av höstens föreställningar: Ligia Lewis, Josépha Madoki, Lia Rodrigues och Chiara Bersani. Övre raden: Ligia Lewis, Josépha Madoki. Nedre raden: Lia Rodrigues och Chiara Bersani.

Waacking, magiska väsen och nästa generations dansstjärnor. Dags för höstsläpp del två! Idag presenterar vi höstens internationella gästspel på våra scener – ett program som bjuder både på kända, och helt nya, bekantskaper.

Lia Rodrigues, Oona Doherty, Ligia Lewis – där är några av de koreografer som kommer till Stockholm i höst.
- När vår stora scen vid Norra Bantorget nu renoveras har vi haft möjligheten att programlägga internationella gästspel som passar till vår mellanscen Elverket. En spännande utmaning och en jakt på nya format som leder till att vi också kan visa andra typer av internationella föreställningar än vad vi vanligtvis gör. Det känns både roligt och väldigt tillfredställande,
säger Johannes Öhman teaterchef på Dansens Hus.

Först ut i höst är legendaren Anne Teresa de Keersmaeker (BE) och hennes kompani Rosas som är tillbaka i ett exklusivt och intimt möte på Elverket. I augusti visar vi kompaniets absolut senaste verk "Creation 23" – en föreställning där De Keersmaeker gått tillbaka till dansens och den västerländska musikens rötter. Verket är en slags promenad, ackompanjerad av blues och geometriska formationer.  (30-31 aug på Elverket)

I september kommer Ligia Lewis (DO/USA) till Elverket med föreställningen ”A Plot / A Scandal”. Lewis väver samman historiska, anekdotiska, politiska och mytiska berättelser kring det koloniala slaveriets historia och låter sin egen gammelmormor bli en vägledare för motstånd. Föreställningen ingår också i festivalen My Wild Flag som arrangerats i Stockholm sedan 2017 och där Dansens Hus nu för första gången samarbetar kring program. (7-8 sep på Elverket)

Josépha Madoki (FRA) a.k.a. Princess Madoki överöser oss med glitter, glamour och fullkomlig excentricitet i den extravaganta klubbkvällen D.I.S.C.O. (Don’t initiate social contact with others). Åtta dansare och en DJ möter oss med waackingens paranta självklarhet, sprungen ur 70-talets gaykultur. Med önskan om att få leva, om så bara för en natt, är D.I.S.C.O. en hyllning till livet, dess galenskap och eufori. Föreställningen går också på turné med Dansnät Sverige till bland annat Luleå, Göteborg och Växjö. (28-29 sep på Elverket)

Nordirländska Oona Doherty är en snabbt stigande stjärna på den internationella danshimlen. För två år sedan visade vi hennes vibrerande ”Hope hunt” Nu kommer hon till Elverket med ”Navy Blue” – 12 dansare som drivs framåt i en mix av framfusig dans, spoken word-poesi, politik och eklektisk musik av såväl brittiska indieartisten Jamie xx som Sergei Rachmaninov. (5-7 okt på Elverket)

I det europeiska nätverket Aerowaves turnerar kontinentens nästkommande koreograf- och dansstjärnor. I höst visar vi en föreställning med tre av dem, på samma kväll: May Robertson, Alexandre Fandard och Andreas Hannes. Två solon och en kvartett. Föreställningen kommer också att turnera runt i landet med Dansnät Sverige och besöker då Umeå, Falkenberg och Malmö. (17-18 okt på Elverket)

Äntligen är det dags att köra igång samarbetet med Dansens Hus nya partner Bonniers Konsthall! För första gången ska vi nu kliva in med våra produktioner i en renodlad konsthall. Först ut är italienska Chiara Bersani och hennes Seeking Unicorns där hon blandar dans och performance för att ge enhörningen en historia, ett val och framför allt – kärlek. (11-12 nov på Bonniers Konsthall)

Frukter, havsdjur, insekter flyttar in på scenen. Lia Rodrigues är en av Sydamerikas mest kända koreografer. Nu kommer hon till Elverket med “Encantado”  som bygger på en brasiliansk sägen om magiska väsen som rör sig mellan himmel och jord och förvandlar ting till heliga platser. "Encantado" är en färgsprakande hyllning till traditioner, livet och naturen. (25-26 nov på Elverket)


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert