2022-06-14 08:34Pressmeddelande

Hösten 2022 på Dansens Hus scener

Blodigt och brutalt med Florentina Holzinger, franska housekollektivet Paradox-Sal, fotbollsdans på Sergels torg och och äntligen Streetstar Dance School Challenge i huset igen.

I augusti 2022 är vi tillbaka med en höst där publiken verkligen utmanas, triggas och kittlas till att möta en repertoar som spänner över allt vad samtida dans är, och kan vara.
Flera av de utländska kompanierna visas för allra första gången i Sverige. Dessutom presenterar vi ett helt gäng svenska koreografer som aldrig tidigare visats på Dansens Hus scener.

- Att vi kan ge plats åt så många, diversifierade, koreografiska röster – dels nationellt och dels internationellt – är både inspirerande och viktigt för vår konstform och för Dansens Hus publik. Vi är så stolta över att kunna erbjuda denna generösa och relevanta höstsäsong på våra tre scener, säger Dansens Hus teaterchef Johannes Öhman.

Hösten startar med Stockholms Kulturfestival och ett samarbete med Parkteatern. Omvärdera synen på en fotbollsmatch i den twerkande, skakande, disco-freestyle-battlande ”Disco Foot” med franska Ballet de Lorraine.  Föreställningen ingår i Stockholms Kulturfestival och visas på Sergels torg. Ett samarbete mellan Dansens Hus, Stockholms Kulturfestival och Parkteatern.
Speldatum: 18, 19, 20 augustipå Sergels torg.

dAzzleMAZE är en koreograferad installation för de allra yngsta av koreografen Dalija Acin Thelander. En händelsevärld som erbjuder sensoriska upplevelser genom att smälta samman rörelse, dans, musik, bild och ljuddesign. Verket är skapat speciellt för att möta behoven bland de allra yngsta barnen med fysiska och intellektuella funktionsvariationer i ålder från 6 månader upp till 3 år.
Speldatum: 29 aug, 30 aug, 2 sep, 3 sep på Lilla scenen

Upplev två av Europas mest eftertraktade koreografer: Sharon Eyal och Damien Jalet. Vi välkomnar GöteborgsOperans danskompani till vår stora scen för en magnifik totalupplevelse av Eyals hypnotiska puls i ”SAABA” och Jalets förhäxande sätt att betvinga naturkrafterna i ”Kites”.
Speldatum: 7, 8, 9, 10 september, Stora scen

Dans, musik, röst och rytm. Tillsammans med 10 dansare från Cullberg ger Alma Söderberg oss en pulserande kväll med klubbkänsla i "Noche".
Speldatum: 14-17 september, Elverket

MELO Collective är tillbaka med ”MELOrum” – en upplevelse som är en fantasieggande mix av en levande installation och en föreställning som laborerar med dans och koreografi, audiovisuella objekt, livemusik, sång och vibrationer, rum, ljus och beröring. Likt tunga vattendroppar som hänger från taket fylls rummet av objekt som ljudar och lyser upp vid beröring. Ett omslutande liveframträdande för en bred publik. Föreställningen syntolkas och teckenspråkstolkas.
Speldatum: 22, 23, 24, 25 september, Lilla scen

Med musikaliska referenser till åttiotalets Neue Deutsche Welle-bandet DAF är det trettio minuter långa solot TANZANWESNUNG med tyska dansaren och koreografen Moritz Ostruschnjak fullt av självreflekterande och ironiska referenser. Ostruschnjak förblir trogen sin eklektiska stil i de senaste produktionerna och låter sin solist byta från Schuhplattler till Grand jeté, från boxningssteg till breakdance.
Speldatum: 20 - 21 september, Lilla scen.

2020 gick den legendariske franske housedansaren Ousmane ”Babson” Sy tragiskt bort i en hjärtinfarkt. Han sista verk blev ”One Shot” som han koreograferade för kollektivet Paradox-Sal som han grundat några år tidigare. Nu kommer kollektivet för första gången till en svensk scen med sin eklektiska power-mix av pulserande house och afrobeats. Fem dansare från Paradox-Sal, tre gästdansare och Sam One DJ – tillsammans för dom ihop sina egna unika stilar och influenser i "One Shots" medryckande gruppkoreografier och uttrycksfulla solon.  
Speldatum: 28 - 29 september, Stora scen

I en befolkad bassäng tömd på vatten pågår samtal om språk, makt och intellektuell ansträngning. Vilka är de märkliga kreatoiderna som tycks smälta in i det kritvita kaklet som både levande varelser och objekt? 1994 hade CCAP:s "Petrolio" urpremiär. 20 år senare, 2014, presenterade kompaniet "Petrolio2". Nu, ytterligare åtta år senare är verket tillbaka i en ny tappning med två författare kopplade till föreställningen, därav det utvidgade namnet: Petrolio22.
Speldatum: 6, 7, 8 oktober, Lilla scen.

CCAP:s

CCAP:s "Petrolio22". Foto: Håkan Larsson.

I höst har Dansens Hus valt att samproducera koreografen Ofelia Jarl Ortegas nya verk ”Bien Y Mal” som också visas på Elverket i oktober. Ortegas arbete kretsar kring sårbarhet och femininitet, ofta med en suggestiv erotisk estetik; där frågor kring makt och gruppdynamik är kärnan för hennes undersökningar.
Speldatum: 12, 13, 14 oktober Elverket

Botis Seva är ett nytt namn på den brittiska stjärnhimlen. Med djärva rörelser och en rå framtoning blandar han hiphop med samtida dans. Tillsammans med sitt kompani Far From the Norm har han gjort sig känd för sin nyskapande koreografi och många menar att han pekar väg för en ny form av samtida dans. Till Dansens Hus kommer han med BLKDOG. Skrämmande och kraftfullt låter han publiken drabbas av sin knivskarpa koreografi och grymma dansare. 2019 tilldelades Botis Seva det prestigefyllda Laurence Olivier Awards för BLKDOG. Föreställningen går också på turné i landet med Dansnät Sverige. Speldatum: 21-22  oktober Elverket

Koreografen Dinis Machado kommer till Dansens Hus lilla scen med verket ”The rite of spring Tender memories of queer affection”. Machado har tidigare uppfört verk på bland annat Weld, MDT och även på många museer och konsthallar såsom Moderna museet, Röda Sten Konsthall i Göteborg och Norrköpings Konstmuseum. 2020 tilldelades Machado Birgit Cullberg-stipendiet av Konstnärsnämnden. ”The rite of spring….” är Machados debut på Dansens Hus scen.
Speldatum: 27, 28, 29 okt på Lilla scen.

I Rosalind Goldbergs suggestiva ”Dark dynamite” förvandlas mörkret till din bäste medspelare. ”Dark Dynamite” är en koreografi för en dansare, inklusive flera skulpturer och en akustisk-elektronisk kör. Rosalind Goldberg är associerad koreograf till Weld i Stockholm och Skogen i Göteborg. Hennes verk ”MIT” nominerades till det europeiska priset Prix Jardin d’ Europé. Detta är första gången som Goldbergs verk visas på Dansens Hus.
Speldatum. 1, 2, 3 nov på Lilla scen.

Streetstar Dance School Challenge är tillbaka på Dansens Hus! I deras Dance Shool Challenge samlas de grymmaste dansarna i alla åldrar från dansskolor runt om i hela Sverige.
Speldatum: 4, 5, 6 nov på Stora scen.

I Grekland är Christos Papadopoulos ett välkänt namn på den samtida dansscenen. Nu kommer han för första gången till Sverige. I verket ”ION” svärmar tio dansare likt en flock fåglar i formationer som ständigt förändras. Dansen blir en optisk illusion att meditera över.
Speldatum: 4 - 5 nov på Elverket.

Unga österriska koreografen Florentina Holzinger är känd för sina kraftfulla fysiska prestationer. För första gången visas hon nu i Sverige. I den omskakade ”TANZ” bevittnar vi förstörelsen av de kvinnliga arketyperna. Motiv från balett, komedi och pornografi ingår i de gemensamma ritualer som dansarna – kvinnor mellan 20 och 80 år -  använder sig av för att bemästra sina kroppar. Ibland blir det riktigt obekvämt – för vem är det som bestämmer skönhetsidealet i dansen och samtidigt gränsen för vad den mänskliga kroppen tål?
Speldatum: 9 - 10 nov på Stora scenen.

Florentina Holzingers

Florentina Holzingers "TANZ". Foto: Eva Würdinger

Äntligen kan Dansmässan arrangeras i fysisk form igen! Den 10-11 november fyller vi Dansens Hus lilla scen, studior och andra utrymmen, till bredden med dans skapad av koreografer och grupper från hela Sverige. En festival som rymmer både mässa, samtal, utbudsdag, work-in-progressvisningar och fest! Mässan arrangeras av Danscentrum Stockholm i samarbete med Dansens Hus.

Jezebel” ger dig en feministisk omfamning av MTV:s lättklädda hiphop-brudar från . Vågat och med en uppfriskande klarhet dissekerar nederländska Cherish Menzo den misogyna hiphopkulturen och dess legendariska kvinnoporträtt. Cherish Menzo är utbildad på The urban contemporary vid Hogeschool voor de kunsten i Amsterdam. Efter sin examen har hon varit verksam som dansare i verk av bland annat Eszter Salamon, Akram Khan, Olivier Dubois, Lisbeth Gruwez och Jan Martens. Jezebel är hennes första egenproducerade föreställning vilken vunnit både priser och mottagit kritikernas hyllningar. Föreställningen går på turné med Dansnät Sverige.
Speldatum: 18 - 19 nov på Lilla scenen

”Double Murder” är en ödesmättad, laddad och vild kväll med två verk av internationellt hyllade Hofesh Shechter – dels ”Clowns” dels ”The fix”. Gör dig redo för en virvelvind av koreografisk anarki.
Double Murder hade världspremiär i september 2021 på Sadler´s Wells i London.
Speldatum: 24, 25, 26 nov på Stora scen.

Mohamed Toukabri var en erkänd breakdancare när han blev antagen till P.A.R.T.S. dansskola i Bryssel. Därefter följde samarbeten med bland annat Sidi Larbi Cherkaoui och Damien Jalet. The Power (of) The Fragile är Toukabris andra egna verk som koreograf.  Föreställningen är ett möte mellan Mohamed och hans mamma - en samling bilder, reflektioner över hur relationen mellan mor och son kan se ut, över vad det innebär att vara hemma, och att åka bort.
Speldatum: 1-2 dec på Elverket.

”YES” är dansaren och koreografen BamBam Frosts andra egna verk efter hennes debut 2018 med ”SORRY”. Verket hade premiär tidigare i år på MDT men kommer nu till Dansens Hus scen Elverket för att möta fler. Med full kontroll på minsta muskel går BamBam Frost in i sitt eget lekland där neonfärgerna aldrig bleknar och hon själv spelar alla roller. Tills hon får sällskap av en gäst.
Speldatum: 8 - 9 dec på Elverket.

LÄNK TILL HELA PROGRAMMET PÅ DANSENSHUS.SE

INTERVJUER
För intervjuer med teaterchef Johannes Öhman eller med enskilda koreografer, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se


.............................................................................................................................

PROGRAMMET I KORTHET


Ballet de Lorraine. 
Disco Foot
18-20 aug, Sergels torg

Dalija Acin Thelander
dAzzleMAZE
29 aug, 30 aug, 2 sep, 3 sep på Lilla scenen

GöteborgsOperan
SAABA & Kites
7-10 sep Stora scen

Cullberg/Alma Söderberg
Noche
14-17 sep, Elverket

MELO Collective
MELOrum
22-25 sep Lilla scen

Moritz Ostruschnjak
Tanzanweisung
20-21 sep, Lilla scen

Paradox-Sal
One Shot
28, 29 sep, Stora scen

CCAP                 
Petrolio22       
6, 7, 8 okt

Ofelia Jarl Ortega                     
Bien y Mal       
12, 13, 14 okt

Botis Seva / Far from the norm                        
BLKDOG           
21, 22  okt

Dinis Machado
The rite of spring Tender memories of queer affection       
27, 28, 29 okt

Rosalind Goldberg                    
Dark dynamite                           
1, 2, 3 nov

Streetstar Dance School Challenge
4, 5, 6 nov

Dansmässan 2022
10-11 nov

Christos Papadopoulos           
ION                   
4, 5 nov

Florentina Holzinger                
TANZ                 
9, 10 nov

Cherish Menzo                          
Jezebel             
18, 19 nov

Hofesh Shechter
Double Murder                         
24, 25, 26 nov

Mohamed Toukabri
The Power (of) The Fragile
1, 2 dec

BamBam Frost
YES                    
8, 9 dec


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert