2018-05-04 07:40Pressmeddelande

Hösten 2018 på Dansens Hus

null

1 klassiker.
10 svenska gästspel.
2 utomeuropeiska kompanier.
13 kvinnliga upphovspersoner.
2 gästspel med rötterna djupt i den spanska flamencomyllan.
Också 45 visningar av ”Träd”.
Välkommen till hösten 2018 på Dansens Hus!

Först ut på vår stora scen är kinesiska TAO Dance Theater (CHN)som nu gör ett efterlängtat återbesök. 2016 visade de suggestiva ”6 & 7” för två helt utsålda salonger. Nu letar vi oss bakåt i deras historia till verken ”4 & 5”. (6-7 september, Stora scenen)

Under vårens streetfestival Urban Connection har Ambra Succi (SWE)urpremiär för sin nya föreställning LYSSNA. En föreställning med en önskan om att ta upp frågor om våld och utsatthet i Stockholms förorter. I september kommer föreställningen tillbaka till vår stora scen för ytterligare en handfull föreställningar. (13-16 september, Stora scenen)

Franska duon Héla Fattoumi och Éric Lamoureaux (FRA) tar med sig sju dansare och sju svajande skulpturer till verket ”Oscyl” – i ett varsamt, ärligt utforskande av ”den andre”. (27-28 sept, Stora scenen)

Israeliske koreografen Sharon Eyal (ISR) är bekant för den svenska danspubliken genom flera uppmärksammade samarbetsprojekt med bland annat GöteborgsOperan och Kungliga baletten där hon senast förra året visade den hyllade ”Half-Life”. Till Dansens Hus kommer hon med ”Love Chapter 2” som hon skapat i sitt eget kompani L-E-V. (5-6 oktober, Stora scenen)

I oktober kommer den spanske flamenco-legendaren Israel Galván (ESP) med sin hyllade ”FLA.CO.MEN” - en föreställning med rötterna i traditionell flamenco men med Galváns egen twist av avantgarde. Som tidningen Daily Express recensent Neil Norman uttryckte det: "To call Galván a brilliant dancer is like saying Einstein was pretty good at physics. I have never seen anything remotely like him." (12-13 okt, Stora scenen)
I samma vecka som Israel Galván bygger vi vidare på flamenco-temat med svenska Sofia Castros ”Pulso” – en flamencoföreställning som utgår från något så essentiellt som hjärtats bultande. (10-11 okt, Lilla scenen)

Hösten 2016 drog Mette Ingvartsen (DEN) storpublik till sin ”7 Pleasures”. Nu är hon tillbaka med ”to came (extended)” som är en del i samma svit där Mette utforskar den nakna kroppen, njutning, lust och hur pornografi förändrat vårt förhållande till sexualitet. (19-20 okt, Stora scenen)

Mari Carrascos (SWE) ”Paper plane” har redan turnerat landet runt via Riksteatern. Nu visas den två kvällar på vår stora scen. ”Paper plane” bjuder på en visuell värld fylld av luftslott, längtan, drömmar och mod. Musiken i föreställningen är komponerad av den världskände kompositören Mikael Karlsson som arbetat med bland annat Lykke Li.

En modern klassiker av Anna Teresa de Keersmaeker är ”Rosas danst Rosas” från 1983, framförd av hennes eget kompani Rosas (BEL). Nu får den svenska publiken äntligen chansen att se den. Ett av säsongens absoluta måsten! (15-16 nov, Stora scenen)

Höstens avslutning på vår stora scen är Cirkus Cirkörs (SWE) ”Epifónima”. Ett helt nytt, visuellt sprakande äventyr från landets största nycirkuskompani. För regin står kompaniets grundare och konstnärlige ledare Tilde Björfors som tillsammans med sju kvinnliga cirkusartister utmanar traditionella hierarkier.


LILLA SCENEN
Lilla scenen bjuder i höst på hela fem urpremiärer, en hyllad barnföreställning, flamenco-puls, debutanter såväl som verklige veteraner – och ett besök som tagit sig hela vägen från Kanada.

Det är hela sju år sedan (2011) som Cristina Capriolis kompani ccap hade urpremiär på den poetiska barnföreställningen ”Träd”. Platsen var just Dansens Hus. Nu har den vandrat cirkeln runt, och landar återigen på vår lilla scen. Föreställningen spelas främst som skolföreställning för för- och särskola, men den kommer också att visas som en öppen installation för allmänheten under mitten av september. (September, Lilla scenen)

Late Night-konceptet lever vidare! I höst med två unga svenska koreografer som får chansen att visa upp helt nya verk. Först ut är Philip Berlin, Stockholmsbaserad dansare och koreograf som bland annat arbetat med Gisèle Vienne och Cristina Caprioli. På höstens första Late Night har han urpremiär för sin ”Rough Potentials” som han beskriver som: ”Extas, uppslukning och intensivt stegrande ljud”. (27-28 sept, Lilla scenen)
Under säsongens andra Late Night är det dags för dansaren Shirley Harthey Ubilla att solo-debutera som koreograf på vår scen. I höstas visade hon en work in progress i vår studio kring lesbiskhet och vithet. I ”Abject of Desire” har hon tagit temat vidare till sitt första soloverk. (26-27 okt, Lilla scenen)

I oktober och november möter vi två svenska veteraner som båda utforskar olika former av minnen. Först ut Gunilla Heilborn som i ”The Book” ska försöka konstruera ett system som rymmer hela mänsklighetens minne (2, 3, 4 okt, Lilla scenen). I november har Helena Franzén urpremiär för sitt nya verk ”Trace Element” – tredje delen i hennes trilogi om det mänskliga minnet. (7-8 nov, Lilla scenen)

Kollektivet MELO har tidigare visat flera uppskattade föreställning för särskoleelever på Dansens Hus. I november har de urpremiär för ”a place” – ett samarbetsprojekt med elever ifrån Kung Saga särskolegymnasium och den sjungande improvisationsgruppen Format. (22-23 nov samt skolföreställningar, Lilla scenen)

Genom Dansnät Sverige kommer kanadensiska Clara Furey & Peter Jasko (CAN) till Sverige med ”Untied Tales”. Ett av stoppen på turnén är vår Lilla scen dit de kommer i slutet av november. (28-29 nov, Lilla scenen)

.........................................................................................................................................

HÖSTSÄSONGEN 2018 (i kronologisk ordning)

CCAP
Träd
15 sep off fst kl 13 + 15

TAO Dance Theater
4 & 5
6-7 sept

Ambra Succi
LYSSNA
13, 14, 15, 16 sep

Héla Fattoumi & Éric Lamoureux
Oscyl
27-28 sept

Late Night – Philip Berlin
Rough Potentials
27-28 sept

Gunilla Heilborn
The Book
2-4 okt

L-E-V Sharon Eyal & Gai Behar

Love Chapter 2
5-6 oktober

Sofia Castro
Pulso
10-11 okt

Israel Galván
FLA.CO.MEN
12-13 okt

Mette Ingvartsen
To come (extended)
19-20 okt

Late Night – Shirley Harthey Ubilla
Abject of Desire
26-27 okt


Helena Franzén
Trace Element
7-8 nov

Mari Carrasco
Paper plane
9-10 nov

Rosas
Rosas danst Rosas
15-16 nov

MELO
a place
22-23 nov

Clara Furey & Peter Jasko
Untied Tales
28-29 nov

Cirkus Cirkör
Epifónima
Premiär: 30 nov
.........................................................................................................................................

KONTAKT
För frågor om säsongen, kontakta teaterchef Annelie Gardell, tel: 076-527 9050

För generella frågor och pressbiljetter, kontakta kommunikationschef Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert