2024-05-21 09:25Pressmeddelande

Höst utan hämningar

Collage tre av höstens föreställningar

Från Farsta till Rio de Janeiro. Från Solna till Reykjavik. Hösten 2024 bjuder Dansens Hus på privata möten såväl som bombastiskt storslagna scener från jordens alla hörn: brasilianska Alice Ripoll, portugisiska stjärnskottet Marco da Silva Ferreira och världskoreografen Jérôme Bel.

Vi återvänder till naturen. Kliver in i oraklets tält. Träffar en robothund på tu man hand, och vandrar sedan vidare in till klubbens hypnotiserande rytmer

Amanda PiñasExótica är både en besvärjelse, en exorcism och ett firande på samma gång. En hyllning, såväl som en lektion, där publiken får möta en del av Europas danshistoria som gått förlorad. Piña plockar upp danser från början av 1900-talet när artister som La Sarabia, Nyota Inyoka, François (Féral) Benga och Leila Bederkhan gjorde succé runt om i Europa. Då dessa danser inte var erkända som en del av den västerländska dansens kanon, föll de i glömska – tills nu. (6–7 september, Elverket)

Finska Sonya Lindfors gästade häromåret Dansens Hus med sin ”Cosmic Latte”. Nu är hon tillbaka med ”ONE DROP" – en spektakulär helkväll, en dekolonial dröm och en energisk uppgörelse med västerländska scenkonstuttryck – i en slags operett. (12–13 sep, Elverket)

2024 inleder kompaniet Cullberg ett helt nytt samarbete med den österrikiske koreografen Alexandra Bachzetsis. I slutet av september är det urpremiär för ”Exposure” – ett verk som granskar nakenhetens strategiska nyttjande inom konst, mode och popkultur. (24–28 sep)

För första gången i Sverige visas ett verk av den omskrivna unga portugisiska koreografen Marco da Silva Ferreira. I oktober kommer hansBisonte på Elverket. I en extatisk föreställning med elektrifierande ljudmattor, pulserande dans och kraftfull koreografi skapar Marco da Silva Ferreira ett bombastiskt verk för sex dansare, med pulserande live percussion. (2–3 okt, Elverket)

I höst är vi tillbaka i Hallen i Farsta med tre gästspel. Först ut av dessa tre är Tim Matiakis som tillsammans med Rachel Tess visar verket “Us Us/Us Else/Else Us/Else Else” – en fyra timmar lång allomslutande dansföreställning och installation med de två koreograferna på scenen samt en musiker, Ulrich Ruchlinski. (12–13 okt)

”När jag hoppar skakar marken” är en helt ny föreställning av BamBam Frost med Dansens Hus som samproducent. Inspirerad av science fiction testar tre dansare hur förmågan att känna empati och omsorg kan övas upp och utvecklas till det vi kallar superkrafter. För barn i åldrarna 6–8 år. (16–19 okt, Elverket)

Mer dans för barn blir det i Hallen när Johanssons Pelargoner Och Dans  i oktober gör en föreställning för de allra yngsta: 1-2-åringarna. I ”Verkligheten är rund” bjuder de in till ett fantasifullt rum med rörelse, ljus, ljud och form. Föreställningen samproduceras av Dansens Hus(22–24 okt, Hallen)

Hon har nått snudd på ikonstatus i dansvärlden. I oktober är franskbaserade Sharon Eyal tillbaka på Dansens Hus scen med verket "Into the hairy". Nu har publiken chansen att på Elverkets scen uppleva detta verk i ett intimt, exklusivt format. I verket samarbetar Sharon Eyal och Gai Behar med elektromusikern Koreless som specialkomponerat musiken till detta nya verk för åtta dansare. (23–26 okt, Elverket)

I ”When the bleeding stops” riktar isländska Lovísa Ósk Gunnarsdóttir lampan mot det tabubelagda klimakteriet. I en humoristisk, drabbande och självutlämnande performance lecture får vi möte Lovísa och ett gäng helt vanliga svenska kvinnors berättelser och erfarenheter. Föreställningen är en publiksuccé som spelar för fulla hus internationellt. Under hösten går den på turné i landet med Dansnät Sverige.
(31 okt–1 nov, Elverket)

Lovísa Ósk Gunnarsdóttirs "When the bleeding stops". Foto: Owen Fiene.

Efter 30 år säger Charlotta Öfverholm adjö till dansföreställningar och ”Hej!” till världens bästa motivationsseminarium. ”DICK SO SO” är en kaxig och dråplig föreställning om alfahanar och självförhärligande mansvälde. (6–8 nov, Elverket)

Tidigare har koreografen Lisen Ellard visat flera föreställningar på Dansens Hus med teman kring sorg och död. Nu lämnar hon denna tematik och ger sig istället in in i långsamheten. UrpremiärenS L O W I N G S är en hyllning till det nedsaktade tempot. En långsamhetens fyrverkeri. Verket samproduceras av Dansens Hus. (7–9 nov, Hallen)

Varför väljer en nation att röra sig mot sin undergång? För första gången i Sverige visas nu ett verk av den brasilianska koreografen Alice Ripoll. I ZONA FRANCA” pendlar tio dansare mellan jublande glädje, tyst sårbarhet och djupt rotad ilska. Kontaktimprovisation, TikTok, Afro-House vävs samman med populära danser från norra och nordöstra Brasilien. (13–14 nov, Elverket)

För två år sedan fick Dansens Hus bekanta sig för första gången med svenska Nicole Neidert när hon visade sin ”Call of the void” på Elverkets scen. Nu är hon tillbaka för urpremiär för sitt helt nya verk ”Those Who Shimmer” som tar avstamp i hypnosens transartade tillstånd mellan vakenhet och sömn. Verket samproduceras av Dansens Hus (21–23 nov, Elverket)

En del kallar honom dansvärldens nästa stora stjärna. En sak är säker och det är att den engelska koreografen Botis Seva i sitt kompani Far from the norm utvecklat en helt egen, särpräglad stil av hip hop-dansteater som djärvt mixar break dance, popping, krump och house. Efter att han förra årets gästat oss med två utsålda hus av ”BLKDOG”, kommer nu hans helt nya föreställning ”Until we sleep” till Elverket. (27–29 nov, Elverket)

"Botis Seva / Far from the norm: "Until we sleep" . Foto: Camilla Greenwell

I april 2024 visade Yared Tilahun Cederlund sin ”PULS 1” på MDT. I höst har uppföljaren PULS pt 2 urpremiär på Dansens Hus Elverket. Här fortsätter han sin undersökning av pulsen och kraften den besitter. Från hjärtpulsen som ger oss liv, till känslan av en stad som pulserar – till basen i housemusik. Verket samproduceras av Dansens Hus (12–14 dec, Elverket)

Som avslutning på säsongen bjuder vi på en svindlade nycirkusupplevelse. Den kritikerhyllade amerikanske indieartisten Beirut och svenska nycirkuskompaniet Kompani Giraff skapar magi tillsammans i föreställningen "A Study of losses". (27 dec 2024 – 5 jan 2025 Elverket)

.............................................................................................................................................

PÅ VÅRA C/O-SCENER

Under 2023-2024 renoveras Dansens Hus stora teaterhus vid Norra Bantorget, och under den perioden sprider vi dansen till ännu fler platser i Stockholm. I höst slår vi våra påsar ihop med två helt nya samarbetspartners: Nationalmuseum och Confidencen.
Vårens samarbete med Accelerator fortsätter in i hösten då vi kommer till konsthallen med det finska gästspelet ”The Companion” med konstnärskollektivet WAUHAUS. Efter en säsongs vila återkommer vi nu också till Hallen i Farsta med tre gästspel under höstperioden.

ACCELERATOR
Vårens samarbete med mellan konsthallen Accelerator och Dansens Hus tar ny fart i september.Då med ett gästspel från det uppmärksammade finska konstnärskollektivet WAUHAUS som nu visas för första gången i Sverige. I "The Companion" får publiken komma i total närkontakt med en robothund.
Speldatum: 3–8 september.

CONFIDENCEN
I höst presenterar Dansens Hus en unik dansupplevelse tillsammans med en helt ny samarbetspartner, Ulriksdals slottsteater Confidencen. I september visas vi den franske världskoreografen Jérôme Bel med verket "Non-Human Dances" på den anrika 1700-tals teatern. I "Non-Human Dances" samarbetar Bel med konsthistorikern Estelle Zhong Mengual och skapar en föreställning där de utgått från äldre västerländska koreografier för att forska i ämnet motsägelser – där naturen och människan tycks stå vitt skilda från varandra. Det blir delar från bland annat Isadora Duncans Water Study, Pina Bauschs Nelken Line och Sergiu Matis The Siberian crane.
Speldatum: 20–22 september.

NATIONALMUSEUM
Sedan 2007 har Poste Restante producerat ett flertal storskaliga performanceverk. I höst samarbetar Nationalmuseum och Dansens Hus och visar gruppens platsspecifika verk "MINOR ARCANA" . Urpremiär 26 september i Nationalmuseums utställningsrum. MINOR ARCANA är ett deltagarbaserat performanceverk. Publiken bjuds in att sitta ner hos ett orakel som ger varje besökare en personlig tarotläsning. Nationalmuseum är hennes tempel och tavelsamlingen hennes kortlek. Därifrån letar sig verket ut i Nationalmuseums samlingar och utställningar. Dansens Hus har samproducerat verket.
MINOR ARCANA kan upplevas på Nationalmuseum under tre dagar i höst: 26 september, 24 oktober och 28 november.

HALLEN
Nu återvänder vi till Hallen i Farsta! I höst visas tre verk i den säregna, tidigare gymnastikhallen i Telestaden i Farsta. Först ut är Tim Matiakis och Rachel Tess ”Us Us/Us Else/Else Us/Else Else”, därefter bjuder vi in den allra yngsta publiken till Johanssons Pelargoner Och Dans föreställning ”Verkligheten är rund”. Och sist ut är Lisen Ellards ”S L O W I N G S”.

MDT
I höst samproducerar Dansens Hus den internationella dans och performancefestivalen My Wild Flag, i samarbete med MDT. Festivalen kureras av Karina Sarkissova och Pontus Pettersson. På MDT visas bland annat verken ”Untitled (Nostalgica, Act 3)” av Tiran Willemse och Marga Alfeiraos LOUNGE. Hela programmet släpps i mitten av juni (7–8 sep, MDT)


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert