2019-05-21 14:23Pressmeddelande

Höst med idel ikoner på Dansens Hus

null

En spännande kavalkad av storstjärnor, svenska debutanter, pionjärer och hiphop-celebriteter. Koreografer från ett tiotal olika länder däribland Japan, Island, Irland och Senegal och en monumental blandning av uttryck; från fjäderlätt virvlande till extatiskt vilt.
Hösten kan börja!

- ”Somewhere in the beginning”, ”Lost in dance” och ”Grand Finale”: Tre föreställningstitlar att smaka på inför höstens meny på Dansens Hus. Vi har kryddat anrättningen med en spännande temavecka: Folkdans som bryter ramarna. En irländsk rebell, ett generationsmöte och debatt om folkkultur som kidnappas av mörkermän.

- Jag är speciellt stolt över att presentera 75 åriga Germaine Acogny från Senegal, som med sitt eget solo ”Somewhere at the beginning” väver samman sin personliga historia med Västafrikas koloniala historik. Saburo Teshigwaras abstrakta verk ger oss vila i varsam andning medan hyllade Hofesch Schecter får oss att dansa i stolarna, säger Annelie Gardell, konstnärlig ledare Dansens Hus.

Saburo Teshigawara är en av Japans mest inflytelserika kreatörer i sin generation. 65 år gammal är han i allra högsta grad verksam på scenen. I höst har han urpremiär för sin ”Lost in Dance” på Dansens Hus. Avskalad, poetisk och fjäderlätt. ”Lost in dance” är mästerlig danskonst i sin råaste, mest koncentrerade form; som alltid när den hyllade veteranen Saburo Teshigawara skapar sina konstverk. (26-27 sept, Stora scen)

Germaine Acogny kallas ofta ”The mother of Contemporary African Dance”. I höst har vi äran att visa hennes ”Somewhere at the beginning”. Ett intimt och personligt solo där hon låter sin egen familjs personliga historia bli fonden till en större berättelse om kolonialism, förtryck och framtid. En suggestiv multimediaföreställning fylld av Acognys expressiva rörelse, videokonst och specialkomponerad musik. (18-19 okt Stora scenen)

Egensinnig, oförutsägbar och totalhypad. Hofesh Shechter är en av dansvärldens stora favoriter. För två år sedan fyllde han Dansens Hus med pumpande dubstep i trilogin ”Barbarians”. Nu är han tillbaka med prisade ”Grand Finale” för tio dansare och sex musiker. Grand finale” vann den prestigefyllda danstidningen Tanz utmärkelse Årets produktion 2018/2019 med motiveringen ”Mänsklighetens apokalyps och förgudning – ett dansmanifest för det tjugonde århundradet. (13, 14, 15 nov, Stora scen)

På den stora scenen visar vi också irländske Colin Dunne, franska Cie Massala och Gisèle Vienne samt svenska Charlotte Engelkes och Fredrik ”Benke” Rydman

På den lilla scenen visar vi flera svenska debutanter och tre skolföreställningar "Web", "In place" och "Matsalen". Cullbergbaletten kommer till Dansens Hus med två verk av den ikoniserade koreografen Deborah Hay. Dessutom bjuder vi på flera spännande internationella kompanier från Norge, Island och Nederländerna.


Här nedan finns en lista med samtliga kompanier och föreställningsdatum.

Mer info, bios till koreograferna samt trailermaterial finns på www.dansenshus.se/program

.................................................................................................................................................................................

HÖSTEN 2019 PÅ DANSENS HUS

oR/ elleR Anja Arnquist & Madeleine Lindh (SWE)
WEB
Skolfst: 3-12 september (Lilla scen)
Off fst: 6-7, 13-14 sept

Cie Massala (FRA)
Näss (Folk)
20-21 sept (Stora scen)

LATE NIGHT Linda Blomqvist (SWE)
Selma
20-21 sept (Lilla scen)

Saburo Teshigawara (JPN)
Lost in Dance
26-27 sept (Stora scen)

Marta & Kim (NOR + NED)
ENGEL
25-26 sept (Lilla scen)

Skapa dans
28 sept (Lilla scen)

Colin Dunne (IRL)
Concert
2-3 okt (Stora scen)

Anna Öberg (SWE)
Solitude
4-5 okt (Lilla scen)

Cullberg & Deborah Hay (SWE + USA)
The Match & The Man Who Grew Common in Wisdom
8, 9, 10 okt (Lilla scen)

LATE NIGHT: KASS Produktion / Sebastian Lingserius (SWE)
Last dancer
17-18 okt (Lilla scen)

Germaine Acogny (SEN)
Somewhere at the beginning
18-19 okt (Stora scen)

Inxi & Sasha + Hanna Jansson
Konflikt + Soul Work or It’s a fucking dance solo
25-26 okt (Lilla scen)

Stockholm Dansfilmfestival 5 år
2-3 nov (Lilla scen)

Noah Hellwig
Multiplex Realities
2-3 nov (Stora scen)

Björn Säfsten
Matsalen
Skolfst: 5-8 nov (Lilla scen)

Hofesh Shechter (GBR)
Grand Finale
13, 14, 15 nov (Stora scen)

LATE NIGHT: Ellinor Ljungkvist
Angry Stories
15-16 nov (Lilla scen)

Gisèle Vienne (FRA)
Crowd
20-21 nov (Stora scen)

Bára Sigfúsdóttir & Eivind Lønning (ISL)
Tide
22-23 nov (Lilla scen)

Charlotte Engelkes (SWE)
Lohengrin dreams
27-28 nov (Stora scen)

MELO Collective (SWE)
a place
Skolfst: 11-13 dec (Lilla scen)
Off fst: 10-11 dec

Fredrik Benke Rydman
Snövit
Urpremiär 11 dec (Stora scen)

...............................................................................................................................................................

PRESSKONTAKT
För mer info om säsongen, kontakta Annelie Gardell, konstnärlig ledare, annelie.gardell@dansenshus.se
Tel 076-527 90 50

För pressbiljetter eller intervjuförfrågningar, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus. E-post: susanne.wibert@dansenshus.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert