2019-03-07 16:36Pressmeddelande

Hararis bestseller "Sapiens" som dansföreställning

null

Häromåret släpptes bästsäljaren Sapiens - en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Hararis. Boken har inspirerat koreografen Mélanie Demers till att göra den kraftfulla föreställningen Animal Triste ett försök att förstå det sorgliga djuret homo sapiens - människan. 8-9 mars visas den på Dansens Hus stora scen.

Mélanie Demers verk har ofta utforskat de mörkare delarna av mänsklighetens villkor och hennes sociala engagemang lyser nästan alltid igenom i hennes konstnärskap.

I Animal Triste har hon samlat fyra av Kanadas mest välrenommerade dansare: Marc Boivin, Brianna Lombardo, Riley Sims och James Gnam. Resultatet är en intensiv, småvild och uppretad kväll som ställer dig mot väggen: Är vi inte bättre än såhär?

Föreställningen består av fyra delar eller kapitel. Sista delen med repliker från populära filmer och dagens politiska situation där både Rambo och Donald Trump får plats. En igenkännbar tragikomisk värld som lämnar oss med ett skratt som fastnar.

Mélanie Demers/MAYDAY "Animal Triste"
8-9 mars 2019, Dansens Hus stora scen

Intervju med koreografen Mélanie Demers

OM KOREOGRAFEN MÉLANIE DEMERS
Mélanie Demers är bosatt i Montréal i Kanada där hon driver sitt kompani MAYDAY. Efter att ha tagit en examen 1996 i samtida dans, har hon arbetat med koreografer såsom Ginette Laurin och Daniéle Desnoyers. I nästan 10 år var hon en del av kompaniet O Vertigo. 2007 startade hon sitt egna kompani MAYDAY.

Under åren har hon skapat runt 20 verk för kompaniet och turnerat världen över med dessa. Häromåret var Demers också inbjuden till Skånes Dansteater för att skapa det konstöverskridande projektet Something about wilderness.

Mélanie Demers är en socialt engagerad konstnär och hon har arbetat som danslärare ibland annat Kenya, Niger, Brasilien och framför allt i hennes pappas hemland Haiti, där har hon även hjälpt till att utveckla två kulturcenter. Engagemanget i Haiti har också starkt influerat hennes koreografiska arbete och Demers har skapat en lång rad verk med ett starkt politiskt engagemang såsom Les Angles Morts (2006), Junkyard/Paradis (2010), Goodbye (2012) och MAYDAY remix (2014)

...........................................................................................................................................................


För intervjuförfrågningar eller pressbiljetter kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus.
E-post: susanne.wibert@dansenshus.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert