2022-02-07 14:14Pressmeddelande

Gunilla Heilborn kartlägger Tolstoys "Anna Karenina"

Gunilla Heilborn vid Tolstoys grav. Gunilla Heilborn vid Tolstoys grav.

Tidigt på hösten 2017 bestämmer min bokklubb att vi ska läsa Anna Karenina. Den nya översättningen är på 864 sidor. Det möter visst motstånd i bokklubben. Någon, jag tror det var Beata, vägrar läsa.
– Det kommer att ta hela hösten, säger hon.
Låt oss reda ut detta."

Kalla det en kollektiv Rysslandsutredning. Eller en bristfällig kartläggning av Tolstoys mästerverk Anna Karenina. Allt började i alla fall med GUNILLA HEILBORNS bokklubb. Och ett motstånd som väckte tankar. Resultatet har blivit "37 timmar & 3 minuter". 
Urpremiär onsdag 9 feb på Dansens Hus scen Elverket. 

Som sagt, låt oss reda ut det här med hur lång tid det egentligen tar: 
"Det tar 37 timmar och 3 minuter att läsa hela boken om man läser med en hastighet av 250 ord i minuten. För den som läser en halvtimme per dag tar det 74 dagar. Att tex jämföra med tv-serien Breaking Bad. Fem säsonger. 62 entimmes-långa avsnitt. Med en tittarhastighet av ett avsnitt om dagen tar det alltså 62 dagar att se hela serien. Men de flesta ser mer än ett avsnitt om dagen. Vissa ser fyra avsnitt i rad. För dem tar det bara 15 och en halv dag att ta sig igenom alla avsnitt. För dem som ser alla avsnitt i ett sträck går det på ca 2 och halv dag. För den som läser Anna Karenina i ett sträck tar det endast 1 och en halv dag. Just saying.”

För er som inte har läst boken. Eller för er som läst den för länge sedan, och självklart även för er som inte orkar läsa den, erbjuder 37 timmar och 3 minuter en kartläggning av Tolstoys mästerverk och några av de tankar det väcker hos en läsare idag.

I denna kollektiva Rysslandsutredning guidas vi av ett antal hängivna personer som inte räds att undersöka frågor som; närmar vi oss historiens slut? Borde jag, likt romanens karaktärer Kitty och Levin, kanske flytta till landet?

SPELDATUM: 9-12 februari 2022. Scen: Elverket.

Film ovan: Gunilla Heilborn besöker Tolstoys hem Yasnaya Polyana i Tulaprovinsen, Ryssland.

............................................................................................................................

MEDVERKANDE

Idé, regi: Gunilla Heilborn
Medverkande: Amanda Apetrea, Kristiina Viiala, Lisen Rosell, Ludvig Daae m.fl.
Text: Gunilla Heilborn och de medverkande
Koreografi: Stina Nyberg
Rum och Kläder: Katarina Wiklund
Ljusdesign : Johan Sundén
Musik: Kim Hiorthøy
Film: Mårten Nilsson
Produktion: Jonsson&Bergsmark
Konstnärligt råd: Sofia Fredén, Masha Kotlyachkova
Samproduktion: Dansens Hus, Norrlandsoperan
Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden

............................................................................................................................

INTERVJUER, PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se

BILDER: Nya pressbilder från föreställningen kommer att publiceras i vårt pressrum på onsdag 9 februari.   


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert