2017-11-22 12:15Pressmeddelande

Grattis publiken! Vi släpper fler biljetter.

null

Förra veckan var det nypremiär på Dansens Hus i Stockholm för Benke Rydmans Nötknäpparen, som spelar för i princip utsålda hus fram till 30 december i år. Efter stor efterfrågan släpper vi nu ytterligare 16 föreställningar på samma ställe 2-18 mars 2018. Spelperioden kläms in under en omfattande europaturné av Nötknäpparen till Hamburg, Dusseldorf, Wien, Frankfurt, Zurich och Munchen.

Biljettsläpp 24 november 2017 för ny spelperiod 2 - 18 mars 2018, Dansens Hus i Stockholm.  

‒ Jag är otroligt glad över att föreställningen verkligen fungerar för tre generationer. Eftersom jag själv är på en plats i livet när jag ville göra en familjeföreställning, säger Fredrik Benke Rydman.

”En usel historia med fantastisk musik”. Så beskrev tidigare Bounce-dansaren och koreografen bakom den internationella succén Svansjön, Fredrik Benke Rydman, Nötknäpparen inför premiären 2016. I hans händer förvandlades balettklassikern från 1800-talet till en spektakulär scenshow med streetdans och angeläget tema. Tjajkovskijs musik möter nya låtar av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim.

‒ För att berätta genom dans blir det bäst om man hoppar över hjärnan och går direkt på hjärtat och magen. Jag vill skapa "Nötknäpparen" med ett barns blick; i deras värld är allt möjligt. Vi vuxna sätter så många begränsningar på oss själva men i den här processen vill jag ha kul och känna att det inte finns några begränsningar, säger Fredrik Benke Rydman.

Nötknäpparen är mest känd som en balett baserad på E T A Hoffmanns skräckromantiska berättelse från 1816 med musik av Pjotr Tjajkovskij. Originalsagans julfirande hemma hos en välbärgad familj byts i Rydmans version ut till en betydligt ruffigare miljö när handlingen uppgraderas till nutid. I stället för tåspetsbalett möter publiken bland andra en sibirisk europamästare i breakdance. Och publiken får följa den lilla flickan Clara som har lämnats ensam att bo på en soptipp, medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett rikt främmande land. I förhoppning om att återförenas med sina föräldrar, luras Clara att följa med en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk man. Nötknäpparen, prinsen, har gått sönder och förlorat sin stjärnglans. Samtidigt berättar publikvärd allt vi vill och inte vill veta om föreställningen. Alla jagar trygghet och ett sammanhang i en saga som är skrämmande lik verkligheten vi lever i.


Pressröster från München, januari 2017:

”Vilken show! … 100 minuter av utmärkt iscensatta innehålls- och stilbrott som får entusiastiska visslingar och dånande jubel”
Abendzeitung

”…dans, musik och visuella effekter gör sitt yttersta … en hisnande bergochdalbanefärd in i absurda och humoristiska situationer och episoder."
FOCUS online

"Man gläder sig i den fullsatta salongen åt blandningen av balett och streetdance, av klassisk musik och pop, förstärkt med fantastiska effekter som för dig till virtuella rum."
Süddeutsche Zeitung

"Rydman har gett klassikern som nu presenteras som "Nutcracker reloaded" en ordentligt uppfräschande cellkur … förpackad i medryckande snabba moves och garnerad med akrobatiska inlägg."
Münchner Merkur

”…ett raveparty i tutu sliter upp åskådarna ur stolarna."
TZ


NÖTKNÄPPAREN

Idé och koreografi:Fredrik Rydman
Scenografi:Fredrik Rydman och Lehna Edwall Velander
Ljusdesign:Tobias Hallgren
Kostym:Lehna Edwall Velander
Mask & peruk:Katrin Wahlberg
Video:Andreas Skärberg och David Nordström
Musik:Pjotr Tjajkovskij, Danny Saucedo, Anna Ternheim, Martin Östergren, Mattias Venge, Albin Myers, Fredrik Wentzel, Johan Liljedahl, Mario Perez Amigo.

Dansare: Amanda Arin, Sofia Bergsten, Stepan Doroshenko, Pauline Eddeborn, Kevin Foo, Johan Forsberg, Jonna Hökengren, Edin Jusuframic, Tilda Kristiansson, Ellen Lindblad, Marcus Nyström, Robert Söderström.

Skådespelare: Jörgen Thorsson

Föreställningen produceras av Blixten & Co.

Nötknäpparen spelas under perioden 2 - 18 mars 2018 på Dansens Hus i Stockholm.
Biljettsläpp 24 november 2017. Biljetterna säljs via blixten.se, dansenshus.se, 08-508 990 90 och Ticketmaster.se, 077-170 70 70.


Om Fredrik Rydman

Dansare och koreograf, född 1974. Var i tretton års tid med i Sveriges populäraste dansgrupp Bounce Streetdance Company, vars avskedsföreställning "The Last Bounce" 2010 sålde ut Globen fem gånger om. Sedan dess har Fredrik Benke Rydman haft stora framgångar med egna föreställningar som ”Danny Saucedo NU” (Hamburger Börs 2017) "Eldfågeln" (Göteborgsoperan 2015), "Stop. Play. Rewind." (Dansens Hus 2014), "Macbeth" (Stockholms Stadsteater 2013). Hans nytolkning av "Svansjön" (Dansens Hus 2011) blev en enorm succé som hittills har setts av 250 000 personer i hela Europa, varav 80 000 bara i Stockholm. Fredrik Benke Rydman stod för koreografin till Måns Zelmerlöws låt "Heroes" som vann Eurovision Song Contest 2015. 2016 gjorde han öppningsnummer och mellanakter när ESC hölls i Stockholm Globe Arena den 23 maj, vilket han även gjorde 2013. Sommaren 2014 hördes han i det populära radioprogrammet ”Sommarpratarna” i SR P1 och hösten 2015 satt han i juryn för ”Supershowen” i SVT:s Barnkanalen. Fredrik Benke Rydman har även arbetat med flera stora svenska artister så som Robyn, Avicii, Eric Saade, Darin, Martin Stenmarck, Lena Philipsson och Alcazar. Hösten 2017 har han koreografresidens på Kulturhuset Stadsteatern där han regisserats och koreograferat ”Beacuse i`m Worth it!”

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta

Hillevi Berg Niska
Pressansvarig, Dansens Hus
08-508 990 07

Annica Sigfridsson
Blixten & Co
070-799 67 77

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert