2022-09-02 14:26Pressmeddelande

GöteborgsOperans Danskompani gästar Dansens Hus

Sharon Eyals "SAABA". Foto: Tilo Stengel.Sharon Eyals "SAABA". Foto: Tilo Stengel.

Sharon Eyal och Damien Jalet är två av Europas mest eftertraktade koreografer.  I samarbete med GöteborgsOperans Danskompani framförs nu deras SAABA och Kites på Dansens Hus stora scen. Speldatum: 7-10 september 2022.

Det blir en storslagen totalupplevelse i en mix av Eyals hypnotiska puls i "SAABA" och Jalets förhäxande sätt att betvinga naturkrafterna i "Kites".

Damiel Jalet är känd för sina många samarbeten mellan koreografi, kostymdesign, scenografi/konstverk och musik. Bland annat med koreogafen Sidi Larbi Cherkaoui, konstnären Marina Abramovic, filmregissören Paul Thomas Andersson och artisten Madonna. 
"Kites" beskriver han själv såhär:
”Det har blåst så mycket här i Göteborg den senaste tiden. Jag ser fåglar som seglar högt högt uppe i luften, hur de surfar på luftströmmarna. Kites kan ses som en metafor över livet självt. En pappersdrake dansar också fram på luftströmmar, men snöret kan brista och plötsligt kraschar den. Samtidigt finns det en angelägen glädje i pappersdraken, ett tillstånd vi måste bevara oavsett vad som väntar.” 

Damien Jalets första verk för GöteborgsOperans Danskompani var den halsbrytande "Skid" (2017) Hans andra samarbete med kompaniet "Kites" hade världspremiär våren 2021. 

Damien Jalets

Damien Jalets "Kites". Foto: Tilo Stengel.

Den israeliska koreografen Sharon Eyals distinkta stil har en hypnotisk, pulserande kraft som snabbt känns igen. I sitt tredje dansverk för GöteborgsOperans Danskompani, "SAABA", samarbetar Sharon Eyal med Diors chefsdesigner Maria Grazia Chiuri, som står för kostymerna. De två har arbetat tillsammans flera gånger tidigare, framförallt i samband med Diors säsongsvisa modekollektioner. Nu slår Maria Grazia Chiuri följe med Sharon Eyal och hennes team till Dansens Hus.

Sharon Eyal och GöteborgsOperans Danskompani är en kärlekshistoria som bara rullar på. Efter framgångarna med Untitled black (2012) och Autodance (2018) blir detta deras tredje samarbete. SAABA hade världspremiär 30 oktober 2021 på GöteborgsOperan.

Sharon Eyals

Sharon Eyals "SAABA". Foto: Tilo Stengel. 

För listor på medverkande i föreställningen se vår hemsida. Klicka på underfliken "Medverkande" 

Om GöteborgsOperans Danskompani
GöteborgsOperans Danskompani är ett av Europas främsta kompanier för samtida dans. Kompaniet består idag av 38 dansarna, från över 20 länder. Repertoaren består så gott som uteslutande av nya verk skapade direkt för kompaniet. Kompaniet gästspelar över hela världen och bara i år går turnéerna till Paris, London, Taiwan och Sydkorea. 

PRESSBILJETTER OCH INTERVJUER

Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert