2022-04-28 05:00Pressmeddelande

Gästspel i maj på Dansens Hus scener

Collage av bilder från gästspel som visas på Dansens Hus scener i maj 2022.

I SINDRI RUNUDDES soloföreställning ”A sensoral lecture”  får vi möta fem röster i metaforiska dating-scenarion. En auditativ romantik. Blir det kärlek vid första radiovågen? Verket är en sorts lek med ljudet, och framför allt rösten, som beröring. Tillsammans med tonsättaren Marta Forsberg har Sindri Runudde undersökt och lekt med röstmeddelandet som fenomen.
Speldatum: 4-6 maj 2022 på Lilla scen.

Under pandemivåren 2021 hade NICOLE NEIDERT ett tekniskt produktionsresidens på Dansens Hus stora scen. Nu har arbetat mynnat ut i föreställningen "Call of the void" som visas under tre kvällar på Elverket. Dansens Hus har, tillsammans med Dansnät Sverige, gått in i projektet som samproducent. Detta som en del i en satsning att framåt ta större ansvar när det gäller att samverka med konstnärer på dansfältets fria scen. 
Uttrycket -a call of the void –  speglar känslan av det plötsliga begäret att hoppa framför ett tåg eller svänga av vägen. Detta existentiella fenomen rymmer både ett mörker och en hoppfullhet som sätter ton för verket.
Speldatum: 11-13 maj 2022 på Elverket.

Hyllade CRYSTAL PITE tar sitt kompani Kidd Pivot och åtta av Kanadas främsta dansare till vår stora scen med den  storslaget satiriska dans-teater-hybriden "Revisor". Den ryske författaren Gogols 1800-tals pjäs om mannen som misstas för revisor blir i händerna på Pite och hennes kompanjon, författaren Jonathon Young, en hybrid mellan dans och teater. Några av Kanadas mest framstående skådespelare står för den talade texten och åtta av kompaniets dansare gestaltar Gogols teman om konflikt, korruption och oändlig byråkrati. Men det som börjar som en klassisk fars blir efter varje upprepning allt mer fyllt av tidlösa, universella och obehagligt mörka undertoner. Föreställningen är ett samarbete mellan Crystal Pite och författaren Jonathon Young. Duon stod också bakom succéföreställningen ”Betroffenheit” som av brittiska The Guardian utsågs till 2000-talets bästa dansföreställning.
Speldatum: 13-15 maj 2022 på Stora scen

Första delen ”On Earth I´m Done: Mountains” var en skapelseberättelse på en suggestiv dystopiskt planet. I mitten av maj presenterar JEFTA VAN DINTHER OCH CULLBERG del två: "On Earth I´m Done: Islands". Islands blickar tillbaka och försöker minnas en värld som inte längre finns. Tillvaron måste byggas upp från grunden – likt bosättare på en främmande planet måste invånarna lära sig leva på nytt.
– I "Islands" beger vi oss till en plats där mänskligheten inte längre går att ta för given. De varelser vi möter här tänker, agerar och talar med något som liknar mänskliga känslor, men deras inre liv är syntetiska. Deras sociala interaktion är hackad, deras fortplantning ett gränssnitt och omsorgen de visar planeten automatiserad, säger koreografen Jefta van Dinther.
Speldatum: 18-21 maj 2022 på scenen Elverket

Traditionsenligt presenterar BALETTAKADEMIENS avgångselever sin slutproduktion i vårt hus. Efter flera års pandemi kan vi nu välkomna en större skara att se föreställningen. Årets produktion "restacks" innehåller koreografier av bland annat slovakiske Anton Lachky, franska Julia Spiesser, Mari Carassco och Charlotta Öfverholm.
Speldatum: 24, 25 maj på Stora scen

ÖVRIGT
Den 25 maj ska koreografen Eleanor Bauer försvara sin avhandling vid en öppen ”public defence” som äger rum i Dansens Hus lokaler på Elverket. För att få en förförståelse för avhandlingen presenteras boken ”Nora the Many: a choreo | graphic novel” samt mockumentärfilmen som bygger på boken dagen innan, den 24 maj. Båda dessa dagars evenemang är öppna för allmänheten. Klicka här för att läsa mer
......................................................................................................................................

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
För intervjuer med koreografer eller andra inbladade i gästspelen, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert