2017-03-29 08:00Pressmeddelande

Fredrik Benke Rydmans publiksuccé Nötknäpparen tillbaka på Dansens Hus

null

Efter en helt utsåld säsong på Dansens Hus i Stockholm i höstas, följt av en bejublad turné till Göteborg och München, kommer Fredrik Benke Rydmans uppmärksammade version av Nötknäpparen tillbaka! Den 16 november 2017 får föreställningen nypremiär på Dansens Hus. På fredag släpps biljetterna för hösten 2017!

Nötknäpparen var en total publiksuccé när den visade i september-oktober 2016 på Dansens Hus stora scen. Inte en enda stol stod tom under den fem veckor långa spelperioden. 

”En usel historia med fantastisk musik”. Så beskrev tidigare Bounce-dansaren och koreografen bakom den internationella succén Svansjön, Fredrik Benke Rydman, Nötknäpparen inför premiären 2016. I hans händer förvandlades balettklassikern från 1800-talet till en spektakulär scenshow med streetdans och angeläget tema. Tjajkovskijs musik möter i uppsättningen nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim.

- Det känns kul att få göra Nötknäpparen igen. Vi ska göra föreställningen bättre,vässa karaktärerna,man blir ju som bekant aldrigklar och jag ska bland annat göra om slutet..." säger Fredrik Benke Rydman.

Nötknäpparen är mest känd som en balett baserad på E T A Hoffmanns skräckromantiska berättelse från 1816 med musik av Pjotr Tjajkovskij. Originalsagans julfirande hemma hos en välbärgad familj byts i Rydmans version ut till en betydligt ruffigare miljö när handlingen uppgraderas till nutid. Publiken får följa den lilla flickan Clara som har lämnats ensam att bo på en soptipp, medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett rikt främmande land. I förhoppning om att återförenas med sina föräldrar, luras Clara att följa med en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk kvinna. Nötknäpparen, prinsen, har gått sönder och förlorat sin stjärnglans. Samtidigt berättar en publikvärd allt vi vill och inte vill veta om föreställningen. Alla jagar trygghet och ett sammanhang i en saga som är skrämmande lik verkligheten vi lever i.

Efter spelperioden på Dansens Hus i höst kommer föreställningen att återigen ge sig ut på Europaturné – den här gången till Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt, Wien och Zürich.

Fredrik Benke Rydmans "Nötknäpparen" har nypremiär den 16 november 2017 på Dansens Hus i Stockholm där den spelas fram till 30 december.

Biljettsläpp fredagen den 31 mars.
Biljetterna säljs via blixten.se, dansenshus.se och Ticketmaster.se.

Idé och koreografi: Fredrik Rydman
Scenografi: Fredrik Rydman och Lehna Edwall Velander
Ljusdesign:Tobias Hallgren
Kostym: Lehna Edwall Velander
Mask & peruk: Katrin Wahlberg
Video: Andreas Skärberg och David Nordström
Musik: Pjotr Tjajkovskij, Danny Saucedo, Anna Ternheim, Fredrik Wentzel, Johan Liljedahl, Mario Perez Amigo, Mathias Venge, Martin Östergren

Medverkande: 10 dansare och en skådespelare

Föreställningen produceras av Blixten & Co

.......................................................................................................................................

OM FREDRIK RYDMAN

Dansare och koreograf, född 1974. Var i tretton års tid med i Sveriges populäraste dansgrupp Bounce Streetdance Company, vars avskedsföreställning "The Last Bounce" 2010 sålde ut Globen fem gånger om. Sedan dess har Fredrik Benke Rydman haft stora framgångar med egna föreställningar som "Eldfågeln" (Göteborgsoperan 2015), "Stop. Play. Rewind." (Dansens Hus 2014), "Macbeth" (Stockholms Stadsteater 2013). Hans nytolkning av "Svansjön" (Dansens Hus 2011) blev en enorm succé som hittills har setts av 250 000 personer i hela Europa, varav 80 000 bara i Stockholm. Senaste uppdraget var som kreativ regissör för ”Danny Saucedo NU” (Hamburger Börs 2016). Fredrik Benke Rydman stod för koreografin till Måns Zelmerlöws låt "Heroes" som vann Eurovision Song Contest 2015. 2016 gjorde han öppningsnummer och mellanakter när ESC hölls i Ericsson Globe, vilket han även gjorde 2013. Sommaren 2014 hördes han i det populära radioprogrammet ”Sommarpratarna” i SR P1 och hösten 2015 satt han i juryn för ”Supershowen” i SVT:s Barnkanalen. Fredrik Benke Rydman har även arbetat med flera stora svenska artister så som Robyn, Avicii, Eric Saade, Darin, Martin Stenmarck, Lena Philipsson och Alcazar. Hösten 2017 har han koreografresidens på Kulturhuset Stadsteatern.


För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta

Susanne Wibert
Dansens Hus
08-508 990 05
susanne.wibert@dansenshus.se

Sandra Nordin
Blixten & Co
0706-973959
sandra@blixten.se

.......................................................................................................................................


PRESSKLIPP

Från München, januari 2017:

”Vilken show! … 100 minuter av utmärkt iscensatta innehålls- och stilbrott som får entusiastiska visslingar och dånande jubel”
Abendzeitung

”…dans, musik och visuella effekter gör sitt yttersta … en hisnande bergochdalbanefärd in i absurda och humoristiska situationer och episoder."
FOCUS online

"Man gläder sig i den fullsatta salongen åt blandningen av balett och streetdance, av klassisk musik och pop, förstärkt med fantastiska effekter som för dig till virtuella rum."
Süddeutsche Zeitung

"Rydman har gett klassikern som nu presenteras som "Nutcracker reloaded" en ordentligt uppfräschande cellkur … förpackad i medryckande snabba moves och garnerad med akrobatiska inlägg."
Münchner Merkur

”…ett raveparty i tutu sliter upp åskådarna ur stolarna."
TZ

Från premiären Dansens Hus september 2017

"Sprakande samtida Nötknäpparen"
Expressen

"Lekfullt och smart"
UNT

"Balettklassiker möter gatan"
P1 Kulturnytt

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert