2018-02-22 11:16Pressmeddelande

Fredrik Benke Rydman firar 20 år på Dansens Hus

null

2018 är det 20 år sedan Fredrik Benke Rydman debuterade på Dansens Hus med sitt dåvarande kompani, det legendariska Bounce Streetdance Company.
Detta firar vi med en ny spelperiod av hans senaste föreställning "Nötknäpparen" som tidigare gått för helt utsålda hus under både 2016 och 2017. Nypremiär 2 mars 2018.

– Det är superkul med alla internationella turnéer, men Dansens Hus är hemma för mig. Under hela mitt dansliv så har jag alltid återkommit hit. 2018 firar jag faktiskt 20 år i huset eftersom Bounce Streetdance Company gjorde sitt första framträdande här 1998, säger Fredrik Benke Rydman.

Nötknäpparen eller The Nutcracker Reloaded som den heter utomlands, har precis kommit hem från en fem veckor lång turné i Hamburg, Düsseldorf, Wien och Frankfurt.
Nu spelas föreställningen 2-18 mars på Dansens Hus i Stockholm innan det är drags för ny turné - denna gång till Zurich och München. 

"Nötknäpparen hade urpremiär i september 2016 på Dansens Hus. I Fredrik Benke Rydmans tolkning har 1800-tals klassikern blivit en modern saga med breaking, hiphop, balett och en spektakulär scenshow till nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim blandat med Tjajkovskijs musik.

I centrum står flickan Clara som har lämnats ensam att bo på en soptipp medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett främmande rikt land. Under vägen möter hon både en vacker balettprins, smutsiga råttor, smaskiga godisfigurer, en nötknäppare med r’n’b i hörlurarna och en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk kvinna. 

– Det som lockar mig är den fantastiska musiken. Storyn är usel, så för att den ska bli något måste den utvecklas. Det går inte att blunda för situationen i Europa idag, därför har jag valt att låta Nötknäpparen handla om barn som saknar sina föräldrar, men på ett fantasifullt, skrämmande, kul och galet sätt. En modern saga!, säger Fredrik Benke Rydman.

Nötknäpparen

2-18 mars 2018, Stora scen, Dansens Hus

........................................................................................................................................................

MEDVERKANDE

Idé och koreografi: Fredrik Rydman
Manus: Fredrik Rydman och Jörgen Thorsson
Scenografi: Fredrik Rydman och Lehna Edwall Velander
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Kostymdesign: Lehna Edwall Velander
Repetitör: Johan Hillgren
Maskdesign: Katrin Wahlberg
Video: Andreas Skärberg och David Nordström
Musik: Pjotr Tjajkovskij, Danny Saucedo, Anna Ternheim, Albin Meyers, Fredrik Wentzel, Johan Liljedahl, Mario Perez Amigo, Mathias Venge & Martin Östergren.
Foto Daniel Ohlsson & Kai Heimberg (föreställningsbilder)

Dansare: Amanda Arin, Sofia Bergsten, Stepan Doroschenko, Pauline Eddeborn, Kevin Foo, Johan Forsberg, Jonna Hökengren, Hanna Jansson, Edin Jusuframic, Tilda Kristiansson, Ellen Lindblad, Marcus Nyström, Robert Söderström, Jörgen Thorsson
Skådespelare Jörgen Thorsson, Kalle Westerdahl

Kostymtekniker Cajsa Oscarsson
Produktion Blixten & Co

För mer info om föreställningen, samt video, pressklipp mm, klicka här

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert