2022-09-23 09:54Pressmeddelande

Franska kollektivet Paradox-Sal framför Ousmane Sys sista verk

På bilden: Dansare i Paradox-Sal samt gästdansare
Foto: Timothee LejolivetPå bilden: Dansare i Paradox-Sal samt gästdansare Foto: Timothee Lejolivet

Ousmane Sy var en nyckelfigur i den franska streetscenen under större delen av 2000-talet, först som dansare och senare också som koreograf och mentor. 2020 gick han hastigt bort. "One Shot" blev hans sista verk. I nästa vecka (28-29 september) visas föreställningen på Dansens Hus stora scen. 

Föreställningen framförs av kollektivet Paradox-Sal som grundades 2012 av just Ousmane Sy. Målet var att samla kvinnliga dansare, med olika stilar och bakgrunder, med house som gemensam bas. I Frankrike är gruppen ett stort namn, men det här är första gången som Paradox-Sal uppträder i Sverige. Med på scenen finns fem dansare från Paradox-Sal, tre gästdansare och Sam One DJ. Tillsammans bjuder dom på en eklektisk power-mix av pulserande house och afrobeats i en blandning av solon och gruppkoreografier. SPELDATUM: 28-29 september 2022, Dansens Hus stora scen.

Mer om Ousmane "Babson" Sy. 
Ousmane Sy föddes 30 september 1975 i Paris av maliska föräldrar. Som ung spenderade han varje sommarlov i Mali. Det var där han blev initierad till traditionella maliska danser - något som han själv sagt formade honom starkt. På 1990-talet blev Paris klubbscen hans andra hem och han upptäckte tidigt housemusiken. Sy startade som legendarisk battlare och har bland annat vunnit ”Battle of the year” 2001 med sin grupp Wanted. Han har också vunnit streetdancetävlingen ”Juste Debout” hela fyra gånger.
Under åren blev han en av house dansens allra mest framträdande personligheter. Med housedans som bas injicerade han battlescenens själ och sina tidiga maliska influenser in i sin helt egna stil. 
Under senare år rörde han sig mer mot sceniska verk – alltid med en fot stadigt kvar i klubbvärlden och battlescenen. 2019 blev Ousman Sy co-director för Center Chorégraphique National de Rennes et de Bretagne (CCNRB) där han även var medlem i kollektivet FAIRE. 2020 avled Ousmane Sy hastigt efter en hjärtinfarkt. 

Porträtt Ousmane Sy.

Ousmane "Babson" Sy. Foto: Paul Green

MEDVERKANDE
Koreografi:
Ousmane Sy
På scenen: Allauné Blegbo, Cynthia Casimir, Marina de Remedios, Valentina Dragotta, Nadia Gabrieli Kalati, Cintia Golitin, Linda Hayford, Odile Lacides, Anaïs Mpanda + 1 gästartist och Sam One DJ
Ljus: Xavier Lescat
Ljud och arrangemang: Adrien Kanter
Kostym: Laure Maheo
Konstnärligt öga: Kenny Cammarota

.................................................................................................................

PRESSBILJETTER & INTERVJUER

Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens hus, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert