2018-09-25 09:06Pressmeddelande

Franska duon Fattoumi/Lamoureux tar med sju svajande skulpturer till Dansens Hus

null

Franska duon Héla Fattoumi och Éric Lamoureux tar med sig sju dansare och sju svajande skulpturer till Dansens Hus stora scen. 27-28 september 2018 visas föreställningen ”Oscyl” – ett varsamt, ärligt utforskande av ”den andre”.

Nyfikenheten på de personer eller saker som vi uppfattar som ”den andra”, har tvinnat sig som en röd tråd genom Héla Fattoumis och Éric Lamoureuxs karriär. På Dansens Hus har vi sett det i den kontroversiella ”Manta” (2012) om burkan som företeelse och politik. 2016 var det den manliga blicken i verket "Masculines" som sattes under lupp. Inspirationen till föreställningen ”Oscyl” fick Héla och Éric bland annat från skulptören Jean (Hans) Arps mjukt böljande skulpturer.

”Oscyl” utspelar sig i ett landskap med fjorton olika former. När de kommer till liv, uppfattar vi dem plötsligt som två separata grupper. Den ena är av kött och blod. Bredvid dem, oscyllerna, som med sina stillsamt grå, mjukt böjda former sakta böljar fram och tillbaka. Endast en människa kan få dem i rörelse. Om hon är generös nog att dela med sig av sin livskraft kan kommunikationen starta och oscyllen få fart, falla, virvla, rotera och vippa.

Men oscyllen går inte att härska över. Den har sitt helt egna rörelsespråk. Relationen förändras och maktbalansen rubbas. Människan blir förvirrad. Är oscyllen en vän, hennes spegelbild eller kanske alter ego?


Om ordet Oscyl

Ordet oscyl kommer från verbet oscillera. Detta är ett ord som används inom fysik och mekanik som betyder att antingen svänga eller pendla hastigt fram och tillbaka, eller att på kort tid ändra riktning eller styrka.

Héla Fattoumi & Éric Lamoureux: "Oscyl"
27-28 september 2018, Dansens Hus Stora scen

....................................................................................................................................................

MEDVERKANDE

Koncept: Héla Fattoumi, Éric Lamoureux
Koreografi: Héla Fattoumi, Éric Lamoureux i samarbete med dansarna
Dansare: Sarath Amarasingam, Ana Jezabel Carreira, Jim Couturier, Robin Lamothe, Bastien Lefèvre, Johanna Mandonnet och Angela Vanoni.
Scenografi: Stéphane Pauvret
Ljusdesign: Eric Wurtz
Kostym: Gwendoline Bouget
Musik: Eric Lamoureux, assisterad av Jean-Noël Françoise
Oscyl konstruktion: Cyril Cornillier
Artistiskt samarbete: Valentine Paley (med Pro-Helvetia)
Produktionsledare: Thierry Meyer
Ljusdesign: Maxime Scherrer
Ljudtekniker: Nathanaëlle Wong


PRESSKONTAKT
För intervjuer eller pressbiljetter, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus.
E-post: susanne.wibert@dansenshus.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert