2023-09-29 07:53Pressmeddelande

Framfusigt storverk av nordirländska Oona Doherty

Fem dansare i blå overaller. Oona Dohertys "Navy blue" visas 5-7 oktober 2023 på Elverket.

Nordirländska Oona Doherty är en snabbt stigande stjärna på den internationella danshimlen. Nu är hon tillbaka på Dansens Hus Elverket med det absoluta största verk hon någonsin gjort. 12 dansare och musik av såväl brittiska indieartisten Jamie xx som Sergei Rachmaninov intar scenen i "Navy blue" 

Politik, spoken word och eklektisk musik är element som är signifikanta för Oona Dohertys värld. Hennes koreografiska stil balanserar på en darrande linje av desperation, politiskt raseri, misströstan – men också hopp. Navy blue är inget undantag.

Omgivna av en mörk natt möter vi 12 dansare – alla med en krypande känsla av förskräckelse, ängslan och destruktivitet i själ och kropp.
- Det finns något politiskt med en grupp som rör sig tillsammans. Och på ett dramaturgiskt plan funderade jag över var makten finns? Om makten inte är inom gruppen eller genom gruppens rörelser, var finns den då? Inom rummet eller ljudet. Och då kan det vara förtrycket, säger Oona Doherty
Det börjar i ljuset och dramatisk Rachmaninov. Men allt efter som föreställningen fortgår skevar tillvaron, mörkret faller och musiken växlar till brittiska indiemusikern Jamie xx:s pulserande ljudmattor.

Navy Blue hade urpremiär på Kampnagel i Hamburg förra sommaren och har sedan dess visats på bland annat Sadler’s Wells i London och Théâtre National de Chaillot i Paris.

Dohertys banbrytande koreografi har gett henne flertalet utmärkelser och prestigefyllda möjligheter både på Irland och utomlands. Hennes soloverk Hope Hunt och the Ascension into Lazarus (2015) vann ”Best Performance” på 2016 års Dublin Tigre Fringe Award och ”Total Theatre Award for Dance” på Edinburgh Festival 2017.

På vår hemsida finns en längre, helt ny, intervju med Oona Doherty. Klicka här

SPELDATUM: 5-7 oktober på Dansens Hus Elverket, Linnégatan 69. 

PRESSBILJETTER & MER INFO
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Susanne Wibert på susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert