2019-09-30 08:49Pressmeddelande

Folkets dans i fokus på Dansens Hus

Välkommen till Folkdans 2.0 - en vecka då vi samlas runt den svenska- och irländska folkdansens impulser genom föreläsning, samtal, konserter, workshop och häng.
Den före detta Riverdance-stjärnan Colin Dunne, artisten Sara Parkman och koreografen Anna Öberg är några av veckans höjdpunkter. Datum: 2-5 oktober 

Under Folkdans 2.0 kommer vi att visa två föreställningar med olika folkliga danser som tema.

I "Concert" bänder och vrider irländske COLIN DUNNE på den irländska steppen med bakgrund i musiken hos en annan irländsk rebell, Tommie Potts. Det är nu snart 20 år sedan Colin Dunne första gången hörde Potts musik. Den gåtfulla musikern Tommie Potts (1912-1988) var en kontroversiell pionjär inom den irländska folkmusiken. Han bröt upp rytm och melodi som ingen tidigare vågat. "Concert" är en hyllning där Colin Dunne vistas i den legendförklarade Tommie Potts universum. På scenen finns en skivspelare med ett exemplar av Potts enda ikoniska album "The Liffey Banks". Musik gjord för att stå på egna ben, snarare än att ackompanjera dans. Potts lyfte in element från jazz och klassisk musik. Bröt upp tempo, la in extra toner, pauserade och förändrade rytmen. Det är till detta som Dunne formerar sin egen, utvecklade version av folkdans – en dans utan konstant rytm, utan perfektion men med hela energin, känslan och lusten.
2, 3 okt på Lilla scenen

Koreografen ANNA ÖBERG är känd för att i sina verk förena en stark förankring i den folkliga traditionen, placera den i samtiden, och skapa något nytt. 
Nya föreställningen "Solitude" är inget undantag. 
Tillsammans med dansarna Lotta Johansson, Anita Langødegård, Bert Persson och Viktor Fröjd, och med välrenommerade folkmusikerna Olof Misgeld och Petter Berndalen har hon skapat en föreställning om puls och rytm. 
- Jag tänker på SOLITUDE som olika tillstånd av puls och rytm. Puls som hörs, syns och känns. Puls som förför och förgör, förenar och skapar mening men också tvingar oss till likformighet och utsätter oss för risken att falla ur. Kontraster av samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken, säger Anna Öberg- 
Föreställningen turnerar just nu i landet med Dansnät Sverige. 
4, 5 okt på Lilla scenen

........................................................................................................................................................

Förutom föreställningarna händer också följande under Folkdans 2.0:

Eftersnack: Colin Dunne
Möt dansaren och koreografen Colin Dunne
2 okt, efter föreställningen

Samtal: Folkdans känner inga gränser
Samtal med Anna Öberg, Colin Dunne och Sara Parkman. 
I samtalet fördjupar vi oss i Anna Öbergs, Colin Dunnes och Sara Parkmans konstnärskap och hur de utmanar fördomar om folkdans och -musik som något gammalt och fornminnes i sin ständigt nyfikna och nyskapande scenkonst. Hur behålla sin egen konstnärliga röst då nationalistiska rörelser vill använda sig av folkkulturen i sina patriotiska syften? Anna Öberg, Colin Dunne och Sara Parkman har en lång erfarenhet av att arbeta genreöverskridande och ständigt utmana konstnärliga gränser och möjligheter.
Moderator Annette Taranto Fuller.
3 okt Lilla scenen

Konsert Sara Parkman & Päivi Hirvonen
Sara Parkman och Päivi Hirvonen kommer under konserten på Dansens hus utforska improvisationens lek och kraft i musiken. Genom två fioler, två röster och två tydliga folkmusikaliska bakgrunder i svensk respektive finsk tradition blir deras möte något nytt och letande. Trilskandes och nyfiket in i ett kraftfält av starka klanger och minimalistiska rörelser med trådar av hundratals år.
4 okt kl 20.30 Lilla scenen

Polskeworkshop och lekfull introduktion
Koreografen och dansaren Anna Öberg bjuder in till workshop i polska i kombination med en lekfull introduktion till den traditionella folkdansen, och Annas eget konstnärliga förhållningssätt till den.
5 okt kl 16.30 i studion Dansklotet




Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.