2020-03-02 16:12Pressmeddelande

Flora Detraz olydiga kvinnor intar scenen

Foto: Bruno SimaoFoto: Bruno Simao

Fyra kvinnor som skrikskrattar, dansar i blindo och talar i kakafoniska tungor. Allt för att uttrycka kroppens och glädjens underbara komplexitet. 3-4 mars visas Flora Detraz "Muyte Maker" på Dansens Hus lilla scen. 

Genom att sammanföra medeltida bilder med en sorts grotesk bildkonst och ett sammelsurium av små enkla melodier och läten ger portugisiska koreografen Flora Detraz den olydiga och irrationella (kvinnliga) kroppen ett ansikte.

Hur uttrycker en glädje genom att förvränga kroppens form och rörelser? Vad är det som kännetecknar euforins del i lusten och den kreativa kraften? Hur låter vi glädjen och humorn helst gena förbi moral och dygd för att ta snabbspåret till maximal utdelning?

I "Muyte maker" har du chansen att låta dig översköljas av en härligt, oredig blandning av kroppens uttryck, ljud och läten som både kommer att få dig att skratta, förundras, bli förvirrad och fundera – hur står det egentligen till?

PROGRAMSAMARBETE MED STOCKHOLMS KVINNOHISTORISKA
I samband med "Muyte Maker" drar Dansens Hus igång ett samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska och bjuder in till ett samtal där Ingrid Mugalu och Axel Karlsson Rixon pratar om hur (kvinno)kroppen gestaltats inom scenkonsten – både ur ett historiskt perspektiv men också med blicken i framtiden. Hur kan frihet i relation till kroppen inom konsten se ut – och vad behöver kroppen förhålla sig till?
Ingrid Mugalu är dansare, samordnare scenkonst på ABF Stockholm och ledamot i Dansens Hus styrelse sedan 2020 och sitter sedan våren 2019 med i referensgruppen för dans på Konstnärsnämnden. Axel Karlsson Rixon är konstnär med inriktning på fotografi och doktor i fotografisk gestaltning.
När: 3 mars kl 18.00 i Dansens Hus foajé.
Gratis inträde till samtalet.

............................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koncept: Flora Détraz
Medverkande: Mathilde Bonicel, Inês Campos, Flora Détraz and Agnès Potié
Scenografi och kostym: Camille Lacroix
Ljus: Arthur Gueydan (replaced by Gautier Devoucoux in turns)
Ljud: Guillaume Vesin (replaced by Colombine Jacquemont in turns)
Konstnärligt samarbete: Anaïs Dumaine
Produktion: PLI
Samproduktion: CCN de Caen en Normandie, direction Alban Richard (Fr), Ramdam-un centre d'art (Fr), Relais culturel des Pays de Falaise (Fr), Pact-Zollverein (De), La place de la danse CDCN (Fr), Le réseau des Petites Scènes Ouvertes (Fr), Alkantara (Pt), in the frame of DNA-departures and arrivals european network.
Studio/Residens: Espaço Alkantara (Pt), O espaço do tempo (Pt), Les Eclat(s) chorégraphiques (Fr), l'Avant-Scène (Fr)
Med stöd av: Région Normandie and DRAC Normandie
 
Föreställningen visas med i samarbete med den europeiska dansplattformen Aerowaves med stöd från Creative Europe Programme of the European Union.
 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert