2023-10-12 13:08Pressmeddelande

Fem svenska koreografer till Ice Hot Nordic Dance Plattform i Oslo

Logo ICE HOT

Nu släpps programmet, och registreringen öppnar, till Ice Hot Nordic Dance Plattform 2024 i Oslo – ett samarbete mellan de nordiska länderna där både nya och etablerade namn inom nordisk samtida dans presenteras. Med 130 sökande från det svenska fältet valdes fem koreografer ut att presenteras under dagarna i Oslo 14-18 februari 2024. Ytterligare tre svenska namn finns bland More More More-presentationerna.

Ice Hot-plattformarna lockar ett stort antal yrkesverksamma från alla kontinenter. Hundratals internationella gäster samt nordiska konstnärer och konstnärliga ledare kommer för att se mer än tjugo liveföreställningar och femton "More More More"-pitchpresentationer, samt delta i flera seminarier under plattformsdagarna. Målet för Ice Hot Nordic Dance-partners är att öka möjligheterna för internationella turnéer, arbetsmöjligheter och samverkan för nordiska konstnärer.

Juryn bestod av tio personer där respektive partnerland fanns representerat. Från Sverige fanns Johannes Öhman, Dansens Hus Stockholm, och Erik Linghede, koreograf, med. Alla har samma röstvärde och inget veto existerar, utan det enda som kan påverka urvalet är om de tekniska förutsättningarna gör att en produktion kan eller inte kan genomföras. Vidare, i samband med open call och inför det slutgiltiga jurymötet engagerar respektive land en nationell extern jury, som för Sverige i år bestod av Karina Sarkissova, Ninos Josef och Nassim Beki. 

Föreställningar från Sverige:
- Adam Seid Tahir ochAmina Seid Tahir: several attempts at braiding my way home
- AFIA: Yebo Yes!
- Jefta van Dinther: Unearth
- Lydia Östberg Diakite och BamBam Frost: immortal summit
- Philip Berlin: Le Scénario

More More More!-presentationer:
- Alma Söderberg: Group Piece (No title) (2024) / New Old (2023)
- Niki Tsappos: Raised on Rhythm / Head Peace
- Zoe Poluch – Hanako Hoshimi-Caines – Elisa Harkins: Radio III / ᎦᏬᏂᏍᎩ KT

ICE HOT DANCE PLATTFORM
Den första Ice Hot-plattformen arrangerades i Stockholm, Sverige år 2010 som ett pilotprojekt, och därefter i Helsingfors, Finland år 2012, i Oslo, Norge år 2014, i Köpenhamn, Danmark år 2016 och i Reykjavik, Island år 2018. Ice Hot Helsinki 2022 inleder en ny cykel av plattformar som turnerar i alla nordiska länder. År 2024 arrangeras Ice Hot i Oslo. 

Ice Hot Nordic Dance är ett samarbetsnätverk av partnerorganisationer i fem nordiska länder: Dance Info Finland, Dansehallerne (Danmark), Dansens Hus Oslo (Norge), Dansens Hus Stockholm (Sverige) och Performing Arts Centre Iceland.

Observera att detta är ett branschevenemang för professionella dansare och yrkesverksamma inom dans: registrering på plats är begränsad till presentatörer, programmerare och andra yrkesverksamma inom dansfältet.

För mer info om eventet och samtliga uttagna bidrag, besök ICE HOT:s egen webbplats https://www.icehotnordicdance.com/events/


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert