2023-05-31 06:00Pressmeddelande

Examensdags för SKH:s dansstudenter

Efter tre år av intensivt kollektivt lärande genom och med dans, koreografi och performativa praktiker är avgångsstudenterna från kandidatprogrammet i dans på Stockholms konstnärliga högskola (SKH) mer än redo att träffa en publik. De bjuder in oss att ta del av två nya verk under samma kväll – The Better End – på Dansens hus scen Elverket i Stockholm 8-10 juni.

Tillsammans med koreograferna Ofelia Jarl Ortega och Yared Tilahun Cederlund, har studenterna skapat de två nya verken som på olika sätt relaterar till vår samtid; The Time In Between The Peaks, koreografi av Yared Tilahun Cederlund och Billy, koreografi av Ofelia Jarl Ortega

I första föreställningen The Time In Between The Peaks har studenterna och koreografen arbetat med frekvenser. De har utgått från hur olika frekvenser bestäms av tiden mellan toppar och dalar, eller längden på varje svängning. I dansen gestaltas också att vara på en viss frekvens, att skapa frekvenser och att dela dem. Att blanda och kombinera. Att vara på samma frekvens och att låta olika frekvenser mötas.

Den andra föreställningen Billy är ett lågintensivt maktspel mellan en grupp dansare, där konkurrensen mellan dem utmanar den rådande trevliga gemenskapen. I Billy tar de sig an olika typer av maktrelationer och objektifierar varandra, likt möbler eller andra ting. Förstelnade tar de emot först vår, men även varandras blickar, och låter sig långsamt mjukas upp och påverkas, för att förskjuta bilden som skapats. Billy är en dansföreställning av Ofelia Jarl Ortega, skapad för och med dansstudenterna på SKH. Musiken är komponerad av den Santiago de Chile-baserade gruppen Los Barbara Blade, adapterad för verket av kompositören Foad Arbabi. Ljus av Ronald Salas och foto av Nadja Voorham.

SPELDATUM: 
8 juni kl 19:00
9 juni kl 19:00
10 juni kl 19:00
Scen: Dansens Hus Elverket, Linnégatan 69.

Från Yared Tilahun Cederlunds

Från Yared Tilahun Cederlunds "The Time In Between The Peaks". Foto: Nadja Voorham

"Spännande med två verk"

Studenterna Evelina Jakobsson Potenciano och Philippa Felländer-Tsai berättar hur det varit att arbeta med examensproduktionen:

– Det är en spännande sak att ha två verk helt gjorda för oss och våra individuella samt kollektiva styrkor och färdigheter. Det är ett tillfälle att visa performativitet, dansen som hantverk samt att dansa tillsammans.

– I processen sätts vi i arbete på olika vis. Tillsammans med koreografen Ofelia i "Billy" undersöker vi och bygger upp sociala relationer som en motor för olika typer av performativiteter.

– I arbetet med Yared i "The Time in Between the Peaks" försöker vi förkroppsliga rytmer och frekvenser. Under arbetets gång har vi tagit fram specificiteten i rörelserna. Det visuella intrycket visar den mångfald vår grupp har i rörelsevokabulär samt scennärvaro.

Samtliga studenter i examensklassen medverkar i båda föreställningarna:

Examensklassen i dans kandidat 2023: 
Ane Carlsen
Anton Hedevang
Bartłomiej Mikuła,
Brina Dokl
David Anstey
Emma Kerttula
Evelina Jakobsson Potenciano
Joanna Kerkelä
Kacper Migas
Laura Linna
Lena Kienzer
Mira Jochimsen
Nelia Naumanen
Nellie Björklund
Pénélope Touvier
Philippa Felländer-Tsai
Roula Argiri Samiotaki

Klicka här för att läsa mer om samtiga studenter:

..............................................................................................................................

Koreograferna Ofelia Jarl Ortega och Yared Tilahun Cederlund

Koreografen Ofelia Jarl Ortega har följt studenterna sedan deras första år på SKH:

– Under deras första år arbetade vi med verket "Scenario" som spelades på festivalen My Wild Flag 2020. Under deras andra år undervisade jag dem i koreografiska och performativa praktiker, och nu under deras tredje år möts vi igen i arbetet med verket "Billy".

– I "Billy" vill jag utmana dem ytterligare, och tar dem genom verket till mörkare världar där konkurrens och gruppdynamik får styra - i verkligenheten, men framför allt, i fiktionen.

– I processen har ett av mina mål varit att få 17 dansare att synas och ta plats på sina egna premisser, just eftersom verket bygger så mycket på deras egna rörelsespråk och tolkningar av situationer. Det har varit roligt och utmanande, särskilt då verkets tematik kretsar kring makt och konkurrens, långt ifrån metodiken, som bygger på tillit och kommunikation.

Koreografkollegan Yared Tilahun Cederlund håller med och har särskilt upplevt det särskilt intressant att arbeta med en så stor grupp och undersöka hur denna mångfald av olika frekvenser kan mötas i samma rum.

Mer om Yared Tilahun Cederlund
Yared Tilahun Cederlund är en Stockholmsbaserad dansare/performer samt kompositör som har framträtt i en mängd olika scenkonstverk. Exempel på några är ”KONTAKT” (av Lisa Janbell), ”Var dag”, ”Tillvaron” och ”Festen” (av Viktor Fröjd), ”This That Unravels” (av Björn Säfsten),  ”DRONE” och ”IDIOM” (av Erik Linghede) och ”[…it is contained in…]” (av Yared Tilahun Cederlund och Joanna Holewa Chrona).

Mer om Ofelia Jarl Ortega
Ofelia Jarl Ortega (f. 1990) är en chilensk-svensk koreograf och performer med bas i Stockholm. Hennes arbeten kretsar kring sårbarhet och femininitet, ofta med suggestiv erotisk estetik, där frågor kring makt och gruppdynamiker har en central roll. Ofelia har en masterexamen i koreografi från Stockholms konstnärliga högskola (2014) och diplom från Kgl. Sv. Balettskolan (2010). Hennes arbeten har visats på bland annat ImPulsTanz (Wien), MDT (Stockholm), Dansstationen (Malmö), Arsenic (Lausanne) och Moving in November (Helsingfors). Hennes verk Bien y Mal hade premiär på Dansens Hus Elverket hösten 2022.

Från Ofelia Jarl Ortegas

Från Ofelia Jarl Ortegas "Billy". Foto: Nadja Voorham.

Om dansutbildningen på SKH

SKH strävar efter att vara en angelägen, kvalitativ och dynamisk plats för utbildning och forskning inom samtida dans och koreografi. De har en stark förankring i det professionella fältet och är aktiva i att driva utvecklingen av konstområdet dans och koreografi i Sverige och internationellt.

SKH erbjuder tre längre dansutbildningar kandidatprogrammet i dans, masterprogrammet Nya performativa praktiker och masterprogrammet i koreografi. Utöver dessa ges också många fristående kurser för yrkesverksamma.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert