2019-11-22 09:17Pressmeddelande

Ett lekfullt spel mellan rörelse och trumpet

Foto: Nanna DisFoto: Nanna Dis

Efter att i flera år, på var sitt håll ha utforskat improvisation inom strukturerade ramar, delar nu Bára Sigfúsdóttir och Eivind Lønning denna forskning med varandra i föreställningen ”TIDE”  som visas 22-23 nov på Dansens hus.

Två kroppar, två massor, rör sig sakta mot varandra och skapar en känslig lek mellan musik och rörelse. Som tidvattnets oundvikliga rörelse flödar också tonerna och kroppen genom tid och rum. Sammanbundna och hela tiden påverkade av varandra.
För publiken är TIDE en föreställning som inte bara kan upplevas med ögonen och öronen, utom också genom huden och med hela sitt jag.

Bára Sigfusdottir
(föddd 1984) är en isländsk koreograf och dansare. Hon har studerat dans vid Icelandic Academy of Arts, the Amsterdam school of the Arts och P.A.R.T.S. i Bryssel. Idag fokuserar hon främst på sitt eget koreografiska arbete.
Hennes första soloverk ”On the other side of a sand dune” kom 2012.
Hon är idag knuten till den belgiska koreografiska plattformen Grip, som startades av bland annat koreografen Jan Martens. 

Norska kompositören och musikern Eivind Lønning (född 1983) är en välkänd musiker inom den nordiska musikscenen. Han har också uppmärksammats internationellt för sitt känskliga och personliga sound. Eivind har vunnit flera priser för sitt arbete till exempel Young Lindeman Award with Streifenjunko, det norska Grammy-priset i kategorin contemporary music tillsammans med Christian Wallumrød (2014) och en Grammy i kategorin jazz tillsammans med Marius Neset/Trondheim Jazz Orchestra (2015). Han har också varit nominerad två gånger till Nordiska Rådets musikpris.

MEDVERKANDE
Av och med: Bára Sigfúsdóttir & Eivind Lønning
Koreografi och dans: Bára Sigfusdottir
Musik, skapad och framförd av: Eivind Lønning
Samproduktion: Kunstenwerkplaats Pianofabriek
Med stöd av: Kunstencentrum Nona, Slaturhusid Egilsstadir, Reykjavik dance atelier ochScenehuset Oslo.
Med ekonomiskt stöd från: Funding for Norwegian and Icelandic Collaboration, Art Council Norway, Vlaamse Gemeenschapscommissie och The Mobility Fund of the Nordic Culture Point.


För recensionsbiljetter kontakta Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert