2021-05-18 07:53Pressmeddelande

Elverket blir ny spelplats för Dansens Hus

Johannes Öhman, teaterchef Dansens Hus och Mattias Andersson konstnärlig ledare och teaterchef på Dramaten på scenen Elverket i Stockholm.
Foto: Micke SandströmJohannes Öhman, teaterchef Dansens Hus och Mattias Andersson konstnärlig ledare och teaterchef på Dramaten på scenen Elverket i Stockholm. Foto: Micke Sandström

Dansens Hus och Dramaten inleder ett femårigt samarbetsprojekt kring spelplatsen Elverket i Stockholm. Scenen blir ett nytt kulturcentrum med målet att erbjuda publiken både svenska och internationella dans- och teaterproduktioner. Tillsammans med att Stockholms stad initialt tillför resurser skapas också utrymme för långsiktiga satsningar på det fria kulturlivet och dess aktörer.

Samarbetet ger Dansens Hus möjlighet att utveckla och utöka den samtida dansscenen, och det ger Dramaten möjlighet att ha kvar Elverket som spelplats.

- När Dansens Hus nu expanderar och får tillgång till tre scenrum kommer vi att kunna skapa nya samarbeten och utöka vårt arbete med att stötta det fria fältet på ett helt nytt sätt. Med Elverket har den samtida dansen och Stockholm fått den mellanstora scen som vi länge haft på önskelistan. Detta ger oss en större flexibilitet när vi bjuder in både internationella och Sverigebaserade koreografer och kompanier, säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus.

För Stockholms stad har en ambition varit att hitta en aktör som kan axla ansvaret och vara en motor för utvecklingen av den samtida dansen i Stockholm och Sverige och ge den en större publik plats.
– Jag är oerhört glad att staden bidrar till att Dansens Hus kan etablera en ny scen för dans på Elverket. Nu bevarar vi en etablerad scen i Stockholm och stärker infrastrukturen för det fria kulturlivet. Dans- och koreografifältet har vuxit och utvecklats i Stockholm, men vi har länge haft en brist på anpassade scener. Satsningen har stor betydelse för Stockholm som kulturstad och som nationellt nav för danskonsten, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd Stockholms stad.

Egentligen var det meningen att Dramaten av kostnadsskäl skulle lämna Elverket den 30 juni i år och lokalens framtid var då oviss. Men det nya samarbetet mellan Dansens Hus och Dramaten betyder att Elverket kan leva vidare och bli ett nav för dansfältet, en plats för nyskapande scenkonst, och en arena där båda konstformerna och publiken kan möta, skapa och uppleva genreöverskridande föreställningar. Dessutom öppnas möjligheten att titta på samarbeten mellan de två institutionerna i form av till exempel samproduktioner eller konstnärliga format för samarbeten.
 
– Jag tror på ett ännu starkare behov av samarbeten i tiden vi lever i, inte minst med tanke på vad vi kanske möter efter pandemin. Samarbetet kommer innebära en ömsesidig vitalisering och vara framåtblickande för konstformerna både nationellt och internationellt, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef på Dramaten.

Från hösten 2021 och två år framåt läggs större delen av programmet på Elverket av Dansens Hus. Men Dramaten kommer att ha program igen på Elverket redan sommaren 2022. Från 2024 slår samarbetet ut mer fullskaligt i ett gemensamt grepp och tydligare linje kring gemensamma konstnärliga projekt.

– Vår målsättning med samarbetet är att locka den dansintresserade publiken till teatern och den teaterintresserade publiken till samtida dans. Samt att erbjuda en plattform för kreatörer som vill arbeta djärvt och framåtblickande i gränslandet mellan de båda konstarterna, säger Johannes Öhman och Mattias Andersson.

................................................................................................................................................

INTERVJUER
För frågor och intervjuer, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus
0733-121493
susanne.wibert@dansenshus.se

................................................................................................................................................

Elverkets historia
Huset byggdes 1923–1927 till Östermalmsstationens elverk, ritad av Gustaf de Frumeries.
Salongen kan ta emot upp till 360 besökare.
Salongsytan är 460 kvadratmeter med en takhöjd på 14 meter
1993 beslutade Stockholm stad att lokalen skulle byggas om för kulturellt ändamål.
Redan 1994 satte regissören Thorsten Flinck upp ungdomsprojektet Ta stryk i samarbete med Dramaten och Fryshuset i lokalen.
1997 invigdes Elverket som en Dramatenscen med den omtalade musikalen The Black Rider,  i regi av Richard Günther. 
2002-2009 var regissören Stefan Larsson Elverkets konstnärlige ledare.
2009-2014 var Elverket hemmascen för Unga Dramaten.
Nuvarande fastighetsägare är Fastighets AB Kannan.

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert