2022-02-02 13:21Pressmeddelande

Drömsk cirkuskonsert med Kompani Giraff och Jonathan Johansson

"Moln" är  en musikaliskt präglad cirkusföreställning där ekvilibristisk akrobatik från Kompani Giraff möter Karin Boyes dikter – tonsatta, och framförda live, av Jonathan Johansson och David Lindvall. 11-17 februari visas den på Dansens Hus stora scen.

- Jag ville göra en föreställning som handlar om brytpunkten mellan att vara barn och vuxen. Just det brottet, när man lämnar barndomen, det tycker jag är spännande, säger Viktoria Dalborg, regissör.  

Manuset av Stina Oscarson är ett formexperiment där hon sammanfogat extrakt ur Karin Boyes dikter till ett sömlöst universum. Texterna har tonsatts av Jonathan Johansson och David Lindvall och på tre av de fyra av föreställningarna som visas på Dansens Hus framförs musiken live på scenen av Jonathan Johansson och hans band.
- Jag har inte varit något hardcore-fan av Boye, men det har varit fint att gå in i det här projektet och stirra henne i ögonen. Det har varit otroligt självklart - väldigt lite slitningar, henne och mig emellan. Jag tror att vi förstår varandra väldigt bra, säger Jonathan Johansson.  

"Moln" hade urpremiär den 24 april 2021, på 80-års dagen av Karin Boyes död. På grund av pandemin har den dock spelats mycket sparsamt fram till nu, när den visas under fyra kvällar på Dansens Hus stora scen.

- Jag föreställer mig att de fyra karaktärerna i Moln är jämngamla med den tonåriga och unga vuxna Karin Boye. Hon var 22 år när Moln, gavs ut. Dikterna handlar om en ung människas grubblerier, livets brister, längtan efter fullkomlighet och tankar om Gud och framtid. Vi ville skapa en föreställning som rörde sig i det universumet, säger regissör Viktoria Dalborg.

För Jonathan Johansson är det inte första gången han står på en teaterscen. 2009 deltog han i danska Hotel Pro Formas opera ”Tomorrow in a year” och 2012 skrev han både musiken och deltog som skådespelare i föreställningen ”Dracula” på Uppsala stadsteater. Under våren 2022 släpper han ett nytt album ”Om vi får leva”. 

I ensemblen medverkar fyra cirkusartister: Axel Ahl, Benjamin Beaujard, Elaine Briant och Sara Runsten. 

Speldatum: 11-17 feb, Stora scen

MEDVERKANDE
Artister: Axel Ahl, Benjamin Beaujard, Elaine Briant, Sara Runsten
Regi: Viktoria Dalborg
Musik: Jonathan Johansson, David Lindvall
Dramatisering: Stina Oscarson
Scenografi, kostym: Sus Soddu
Ljusdesign: Sofie Gynning
Magikonsult: Axel Adlercreutz
Koreografiöga: Katarina Lundmark
Maskdesign: Sophie Rockwell
Violin & arrangemang: Erik Arvinder
Scenmästare: Joakim Björklund
Teknisk producent: Stefan Karlström
Producent: Mette Klouman
Foto: Jose Figueroa (föreställningsbilder), Rikkard Häggbom (porträtt Jonathan Johansson)
..........................................................................................................................
PRESSKONTAKT & RECENSIONSBILJETTER
Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus,
E-post: susanne.wibert@dansenshus.se
..........................................................................................................................

Föreställningens konstnärliga team om produktionen: 

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert