2024-04-24 12:08Pressmeddelande

Double bill fylld av självförsvar och 60 sekunders battle

Foto: Alwin Piona och Hichem Dahes.Foto: Alwin Piona och Hichem Dahes.

26-27 april presenterar vi en kväll på Dansens Hus Elverket med två föreställningar. En double bill som levererar dels en hyperenergisk soloföreställning med karatens självförsvar, dels en resa in i streetdance battlets 60 sekunder i ringen.

Koreograferna som ingår i helkvällen är belgiska Loraine Dambermont med sitt verk "Toujours de 3⁄4 face!" och svensk-chilenske Kaide Gonzalez med "60 seconds"

OM LORAINE DAMBERMONT
Enligt Johnny Cadillac, en före detta belgisk karate-utövare, är "3/4 face" den ultimata defensiva positionen inom karaten. Dansaren och koreogafen Loraine Dambermont gör denna princip till sin egen och i Toujours de 3⁄4 face!  avslöjar hon sina bästa hemliga självförsvarsfärdigheter genom en slags live-tutorial. Inte utan humor levererar Dambermont en hyperenergisk soloföreställning där hon med fysisk och mental skicklighet utmanar kroppens begränsningar och utför ett slags maraton av hypersnabba rörelser med extrem precision.
Loraine Dambermont är belgisk konstnär, dansare och koreograf född i Liège (1988) och baserad i Bryssel. Hon har examen från Codarts och The Theaterschool - Academy of Dance and Arts i Rotterdam och Amsterdam. Genom att blanda flera danstekniker, från hiphop till samtida dans, med fokus främst på popping och arbete på golvet, arbetar hon mot att skapa en explosiv energi. År 2013 vann hon ett koreografiskt pris med duetten "Buy My City" - ett arbete i samarbete med Noora Hannula. "Toujours de 3/4 profil!" blev utvald till Aerowaves Spring Forward 2023 och presenteras i samarbete med nätverket Aerowaves. 

OM KAIDE GONZALEZ
Som tävlande i street dance battles har man 60 sekunder på sig att visa sina färdigheter. Med sitt solo "60 seconds" vill Kaide Gonzalez utforska vad det är som driver oss att fortsätta träna och förfina våra förmågor – för endast en minuts dans? Vilka utmaningar möter vi mentalt och fysiskt när motivationen ständigt studsar mellan höga höjder och djupa dalar.
Kaide Gonzalez är svensk/chilensk dansare specialiserad på house- och hiphopdans, och är en del av danskollektivet M A J E K O. Han har studerat på Åsa Folkhögskola i Sköldinge och har gått kurser i Five Style (2009-10), One Style - Hiphop (2014-15) samt One Style - House (2016-18). Under 2018 flyttade han till Amsterdam (Nederländerna) för att studera en danspedgogutbildning vid Academy of Theatre and Dance och tog examen 2022. Gonzales är inte bara intresserad av att undervisa utan deltar även ofta i battles både i Sverige och internationellt. Under 2023 var han med i föreställningar i Frankrike  (kompaniet Black Sheep/CCNRB) och i Nederländerna (av Alesya Dobysh).
Gonzalez utvecklar för närvarande sin egen rörelsepraktik som lägger grunden för hans dans, som han kallar för ”Leviathan Flow”.
.......................................................................................................................................
SPELDATUM: 26-27 april på Dansens Hus Elverket
.......................................................................................................................................

PRESSBILJETTER & INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert