2020-12-08 10:40Pressmeddelande

Det kommer en vår!

Collage med bilder från ett urval av vårens föreställningar.

Mitt i mörkaste vinter och pandemi håller vi upp ett tomtebloss och hojtar: Det kommer en vår! Och med den – en ny danssäsong!

Det blir en annorlunda vår – absolut. Men också en trollbindande, hänförande, oemotståndlig vår. Vi tror på att göra - även om vi just nu inte exakt vet hur slutresultatet kommer att bli. Att presentera så mycket dans vi bara kan, som vi kan uppleva i ett gemensamt rum och skapa gemensamma erfarenheter. Alltid på ett säkert sätt. Det blir 13 gästspel och allt avslutas i maj-juni med ett stort examenskalas där elever från både Stockholms konstnärliga högskola, Kungliga Svenska Balettskolan och Balettakademien visar sina slutproduktioner.

I vår startar vi upp en helt ny satsning på tekniska produktionsresidens. Detta är en möjlighet för koreografer att under ett antal veckor testa idéer eller arbeta vidare med en pågående produktion med stöd från Dansens Hus personal. Vilken koreograf som erbjuds vårens produktionsresidens vet vi om några veckor.
I våra studios presenterar vi under vintern flera residens i samarbete med Danscentrum Stockholm och fler är på gång under sommaren 2021. Vi hoppas och tror också att det nyskapade Dansprogrammet kommer att finnas i våra studiolokaler under våren – ett gäng briljanta unga vuxna med ett stort intresse för konstformen dans.

I vår är väl kanske tidpunkten ändå kommen för att säga ”äntligen”. Äntligen kan vi ses igen och njuta av konsten. Här nedan hittar du de danskarameller som ligger framför oss. Biljetterna släpper vi först efter årsskiftet, men du som känner suget kan redan nu börja ladda med texter, videos och spännande kringmaterial om våra gästspelande koreografer. Allt finns i vårt digitala danspalats: dansenshus.se

GÄSTSPEL VÅREN 2021

Ludvig Daae
Landscape
4-6 mars

AFIA
YEBO YES
12-13 mars

Hagar Malin Hellkvist Sellén
Bättre folk
19, 20, 23 mars

Cullberg och Deborah Hay
HORSE
25-27 mars

Émile Pineault & John Simon Wiborn
Hard waves
22-24 april

Winterguests
Story story die
23-24 april

OR/ELLER Anja Arnquist & Madeleine Lindh
V
5-6 maj

Sonya Lindfors
Cosmic latte
11-12 maj

Cullberg & Jefta van Dinther
Mountains
20-22 maj

Kungliga Svenska Balettskolan
Examensföreställning för elever från skolans profil modern, nutida dans
27-29 maj

Stockholms Konstnärliga Högskola
Examensföreställning kandidatprogrammet dans
1-5 juni

Balettakademien
Salut
3-5 juniOm Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert