2019-10-07 07:31Pressmeddelande

Deborah Hay och Cullberg i maffig helkväll på Dansens Hus

En kväll - två föreställningar. I den här helkvällen med kompaniet Cullberg möter vi två verk av Deborah Hay - en av världens mest ikoniserade koreografer. Föreställningarna spelas 8-10 oktober på Dansens Hus lilla scen.

Under kommande tre år är den legendariske koreografen Deborah Hay knuten till Cullberg och kommer under den perioden att skapa två nya verk för kompaniet.
De två föreställningar som nu presenteras på Dansens Hus lilla scen är dock två existerande verk, båda omtalade och prisade. 

THE MATCH
Verket är en kvartett med många lager; fyra olika solon som presenteras i en ny ordning varje gång - i varje föreställning står ett solo i fokus. The Match har beskrivits som ett roligt och udda verk, som "en fascinerande och vibrerande kamp om kvickhet".

Verket hade urpremiär i februari 2004 på Danspace 51. Marks Church i New York. Det skapades för en utvald grupp av erfarna dansare och artister: Ros Warby från Melbourne, Australien, Chrysa Parkinson och Watly Cardona, New York City och Mark Lorimer, London. Samma år belönades "The Match" med en BESSIE award/New York Dance and Performance Award 2004. I motiveringen står bland annat: "en underlig, märklig och obeständig meditation över förfall som utforskar världar från det vanliga till det absurda med fyra alternerande karaktärer."

Cullbergs uppsättning av "The Match" hade premiär på Tanz im August i Berlin i augusti 2019, som en del av den tyska festivalens retrospektiv över Deborah Hays livsverk.

THE MAN WHO GREW COMMON IN WISDOM
"The Man Who Grew Common in Wisdom" skapades 1986 då Deborah Hay själv dansade verket. "Deborah Hay gör enkelhet uttrycksfull i sitt tredelade solo", skrev The New York Times 1989. För Hay blir visdom den materiella upplevelsen av välbefinnande inom den vanliga världen.

Den nya uppsättningen för Cullbergs dansare Eva Mohn är en samproduktion mellan Cullberg, Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer och DHDC Deborah Hay Dance Company.

............................................................................................................................................

INTERVJUER MED DANSARE OCH KOREOGRAF
Kontakta Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
070-602 27 01, erica.espling@cullberg.com

PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.