2023-04-04 08:47Pressmeddelande

Dansens Hus skapar nya samarbeten med Årsta och Bonniers Konsthall

Vårt stora teaterhus vid Norra Bantorget renoveras och nu sprider vi dansen till fler platser i Stockholm. Till höstsäsongen 2023 startar Dansens Hus samarbete med två nya scener: Årsta Folkets Hus och Bonniers Konsthall. 

- För Dansens Hus verksamhet är det en fantastisk chans att vi under en c/o-period får möjlighet att presentera föreställningar på dels Årsta Folkets Hus, dels på Bonniers Konsthall; Två platser med helt olika inriktningar och konstnärligt uttryck. Samarbetena ger oss en chans att skapa nya platser där publiken och den samtida dansen kan mötas säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus. 

Under 2023-2024 renoveras Dansens Hus stora teaterhus vid Norra Bantorget i Stockholm. Under den perioden har teatern sin bas på Elverket, Linnégatan 69, men verksamheten sprids också till en rad andra platser runt om i Stockholms stad. Sedan i höstas samarbetar Dansens Hus med Hallen i Farsta. Och nu lägger vi till två nya arenor: Årsta Folkets Hus och Bonniers Konsthall. 

Genom ett samarbete med BONNIERS KONSTHALL kliver nu Dansens Hus för första gången in med sina produktioner i en renodlad konsthall. Under hösten och våren 2023/2024 kommer Dansens Hus att göra ett antal nedslag i konsthallens rum.

- Den samtida dansen och samtidskonsten har flera beröringspunkter och det känns fantastiskt kul att Dansens Hus flyttar in tillfälligt hos oss. Vi ser fram emot att få ta del av deras processer och att kunna erbjuda vår publik samtida dans på högsta internationella nivå, säger Ellen Wettmark, verksamhetschef Bonniers Konsthall

Först ut är italienska Chiara Bersani vars föreställning "Seeking unicorns" visas 11-12 november. I sitt verk blandar Chiara Bersani dans och performance för att ge enhörningen en historia, ett val och framför allt - kärlek.

Tillsammans med ÅRSTA FOLKETS HUS kommer Dansens Hus att presentera ett antal dansgästspel under säsongen 2022/2023 med inriktning mot barn och unga. I höst visas två produktioner på scenen: Robin Jonssons "Newcomers" och Regionteater Västs "Häxor" av Mari Carrasco. 

I "Häxor" har den hyllade koreografen Mari Carrasco hämtat inspiration från olika berättelser om häxor för att försöka komma närmare dess innersta väsen. Det blir ett magiskt möte, en häxring där saker kan gå upp i rök och där allt är möjligt. Föreställningen spelas under perioden 14-16 november och målgrupp är barn i årskurs 1-3. Under spelperioden erbjuds även en offentlig föreställning. 

Höstens andra samarbete i Årsta Folkets Hus är koreografen Robin Jonssons urpremiär "Newcomers". Sinnen, rörelse och populärkultur är återkommande teman i Robins Jonssons konstnärskap. Han har under hela sin karriär intresserat sig för förhållandet mellan människa och maskin liksom den digitala utvecklingen och vad den kan tillföra scenkonstfältet. Nu kommer han till Dansens Hus med en helt ny föreställning för åldersgruppen 13-16 år: "Newcomers" där vi återvänder vi till den VR-plattform som Robin byggde upp för sin förra föreställning "Alone Together". Online, med interaktiva verktyg och i realtid får publiken möjlighet att uppleva och medskapa danskonst i en digital världs nästintill oändliga kapacitet. Denna gång på teman kring digitalt samtycke och virtuella övergrepp. Verket har skapats tillsammans med högstadieungdomar. Publiken bär VR-headset i vilka de ser och upplever en helt interaktiv föreställning och själva kan röra sig fritt i virtuella världar med varandra och med dansarna. Föreställningen kommer både att presenteras för allmänheten och visas som skolföreställning. Speldatum: 8-9 november.
Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert