2020-08-21 11:59Pressmeddelande

Dansens hus redo för öppna salonger

- Dagens besked från kulturminister Amanda Lind om en kommande förändring av maxantalet på 50 personer i publiken är ett steg i rätt riktning. Dansens Hus är, liksom andra scenhus, redo att anpassa vår verksamhet i linje med restriktionerna om social distans för en större publik, säger Challa Gustavsson, tf teaterchef Dansens Hus.

Idag meddelade kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg att regeringen planerar för vissa förändringar i de restriktioner som just nu ligger kring allmänna sammankomster. Ett förslag till undantag från restriktionerna kring COVID-19 skall skickas på remiss, och eventuella ändringar i ordningslagen ska i så fall gälla från 1 oktober 2020. Det finns även ett förslag på ytterligare 1,5 miljarder till den hårt drabbade kulturen.

- Dansens Hus gjorde i våras en radikal förändring av höstens program och satsar på Sverigebaserade koreografer i mindre format, på mindre scener. Vi kommer att genomföra höstens program som planerat, men helst av allt vill vi öppna upp för fler än 50 personer att ta del av våra föreställningar, säger Challa Gustavsson.

Tillskottet av resurser som aviserades av kulturministern på 1,5 miljarder är också helt avgörande för branschen.

– Ytterligare resurser till kulturen är avgörande. Vi ser att koreografer, kompanier, dansare och alla de som jobbar bakom scenen står helt utan medel. Det är en helt ohållbar situation. Dansens infrastruktur har redan tagit stor skada, och det behöver komma ut mer medel till kulturskaparna snabbt säger Challa Gustavsson.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert