2017-10-10 11:27Pressmeddelande

Dansens Hus presenterande part i internationellt nätverk

null

Aerowaves är ett europeiskt dansnätverk som årligen väljer ut och lyfter fram up- and coming koreografer till programmet Aerowaves Twenty. Från och med i år är Dansens Hus en så kallad presenterande part, vilket innebär att vi förutom att bidra till urvalet, visar tre av dessa gästspel på våra scener. Redan i år presenterar vi Pere Fauras "Striptease" 23-24 november på Lilla Scen.

1996 samlade John Ashford en liten grupp danskollegor på The Place Theatre i London för att få hjälp att gå igenom ett stort antal videoband som han hade fått från unga koreografer över hela Europa. John Ashford, som sedemera blev teaterns chef, valde tillsammans med denna grupp ut de tio mest lovande för att sedan presentera dem på The Place Theatre. Detta blev starten för dansnätverket Aerowaves som sedan dess fungerat som ett internationellt nav där danskollegor delar information, kunskap och sina kontaktytor.

Aerowaves har parter i 33 länder som varje år i oktober deltar i ett möte. De går då igenom hundratals videoklipp och röstar fram de grupper och koreografer som blir kommande års Aerowaves Twenty.

Många av tidigare års Aerowaves Twenty har byggt framgångsrika internationella karriärer genom åren och Aerowaves har kommit att bli en prestigefylld plattform att presenteras inom. Sedan 2011 presenteras även flera av Aerowaves Twenty vid festivalen Spring Forward. Festivalen besöker varje år en ny europeisk stad och streamas live online.

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert