2019-03-13 06:30Pressmeddelande

Dada Masilo - sydafrikansk storstjärna med fäbless för klassiker

null

2014 drabbade hon Stockholmspubliken med sin explosiva tolkning av ”Svansjön”. Nu kommer den sydafrikanska koreografen och dansaren Dada Masilo tillbaka till Dansens Hus. I Giselle har storstjärnan Dada Masilo hittat en ny klassiker att dissekera och twista.

Med Dada Masilos glasögon blir 1800-tals baletten "Giselle" en uppdaterad saga - ett bråkigt, storslaget äventyr om krossade hjärtan, ilska och hämnd. Eller som hon själv säger ”It will NOT be a pretty ballet”.

Dada Masilo är född och uppvuxen i Soweto i Johannesburg, Sydafrika. Hon började sin bana med att studera dans på Johannesburg Dance Factory och på National School of the Arts i Johannesburg. Efter ett års studier på Jazzart Dance Theatre i Kapstaden gick hon vidare till den legendariska skolan P.A.R.T.S. o Belgien. Efter det återvände Masilo år 2006 till Sydafrika och började där skapa sina egna verk. Därefter har karriären gått spikrakt uppåt och idag turnerar hon världens runt med sina verk.

Dada Masilo hyser en stor kärlek för alla typer av klassiker, såväl Shakespeare som Tjajkovskij, från balett till flamenco. Som dansare har hon gjort sig känd för sin särpräglade stil, och som koreograf för sina modiga val att ta sig an stora klassiska historier och impregnera dem med sin egen kultur och historia.

Giselle är Dada Masilos fjärde tolkning av en stor klassiker. Först ut var Romeo och Julia (2008) – ett ambitiöst projekt för den då blott 23-åriga Masilo. 2009 gjorde hon Carmen och 2010 Svansjön, som presenterades 2014 på Dansens Hus för en hänförd publik.

Masilo har engagerat den sydafrikanske kompositören Philip Miller för att göra ett musikaliskt landskap med såväl klassisk harpa och cello som afrikanska slagverk och sånger. Inspirerat av Adolphe Adams originalmusik.
Dansarna är samtliga sydafrikanska artister varav flera var med i Svansjön 2014. På scenen, i titelroll, dansar Dada med sin fascinerande och starkt särpräglade stil.

Dada Masilo: "Giselle"
15-16 mars 2019, Dansens Hus stora scen

dada_teasertrailer_fb1080_32s from Dansens Hus Stockholm on Vimeo.

..................................................................................................................................................................

PRESSKONTAKT
För pressbiljetter eller intervjuförfrågningar, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus.
E-post: susanne.wibert@dansenshus.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert