2022-09-13 14:46Pressmeddelande

Cullberg & Alma Söderberg leder oss in i natten

Nu är Cullberg tillbaka på Dansens Hus scen Elverket. Koreografen Alma Söderberg och tio dansare från kompaniet ger oss en pulserande hyllning till natten i "Noche". Dans, musik, röst och rytm i ett andetag. Premiär onsdag 14 september. 

– I Noche har jag fokuserat ännu mer på rytm än tidigare. Mer specifikt har vi arbetat med synkoper som är variationer av rytm och plötsliga stopp. Min ambition är att det ska finnas en glasklar kvalité, på samma sätt som månskenet skapar tydliga konturer och former. Det ska vara tydligt i både musikalisk och visuell bemärkelse, säger Alma Söderberg.

Noche är en fristående uppföljare till Alma Söderbergs "The Listeners". Där ”The Listeners” – med sina pastellfärgade och suddiga kanter – rörde sig i ett skymningslandskap, så tar uppföljaren ”Noche” steget vidare in i natten.  
Natten blir symbolen för en ny typ av musik och dans. Mer ojämn i sin rytm, mer riskfylld, men samtidigt mjuk, varm och mörk. 

Fredag och lördagkväll fortsätter efterfesten i foajén och på Brassseri Elverket med gästerna DJ Wonekai (fre) och DJ LvLv (lör).

SPELDATUM: 14-17 september, Dansens Hus Elverket

.................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreograf: Alma Söderberg
Musik: Dehendrik Lechat Willekens
Kostym: Behnaz Aram
Ljus: Pol Matthé

Om Alma Söderberg
Alma Söderberg är född och uppvuxen i Malmö. Hon studerade på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla och Escuela de Danza de Matilde Coral för att studera flamenco. Alma Söderberg har sedan dess studerat i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel och tog examen i koreografi vid SNDO i Amsterdam 2011. De senaste åren har hon varit baserad i Bryssel och turnerat sina verk på de främsta scenerna och de viktigaste festivalerna över hela Europa. Hennes arbete kännetecknas av en stark och tydlig koppling mellan dans, musik och röst. Ljud och rörelse är alltid tätt sammanflätade och en undersökning av dessa uttryck är en kontinuerlig del av Alma Söderbergs konstnärskap. Under åren 2019-2021 var Alma Söderberg knuten till Cullberg och skapade under den perioden två verk: "The Listeners" och "Noche". 2016 tilldelades Alma Söderberg Thalia-priset och även Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium

Om Cullberg 
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Cullberg grundades 1967 av legendaren Birgit Cullberg. Kompaniet blev världsberömt tack vare Cullbergs förmåga att göra samtida dans tillgänglig, inspirerande och relevant för en stor publik.  
Kompaniet har 17 verksamma dansare och turnerar både i Sverige och utomlands. Cullberg leds just nu av Stina Dahlström som verksamhetsledare och i höst tillträder Kristine Slettevold som konstnärlig ledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

.................................................................................................................................

RECENSIONSBILJETTER & INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert