2024-04-15 09:00Pressmeddelande

Biljettsläpp: Nycirkus med musik av Beirut

Foto: Klara G.Foto: Klara G.

Den kritikerhyllade amerikanske indieartisten Beirut och svenska nycirkuskompaniet Kompani Giraff skapar svindlande magi tillsammans i föreställningen "A Study of losses". I december 2024 kommer föreställningen till Dansens Hus Elverket. Biljettsläpp: ons 17 april kl 12:00

Med cirkus, samtida magi och objektmanipulation skapar Kompani Giraff i A Study of Losses sitt egna universum där de lekfullt söker det förlorades dragningskraften. Fyra cirkusartister och en samling bortglömda vardagsföremål vaknar upp i ett atmosfäriskt landskap där även föremål bär på minnen, drömmar och fantomsmärtor.

Musiken, som specialkomponerats i ett tätt samarbete mellan Kompani Giraff och den amerikanska artisten Beirut, har en bärande roll i berättandet. Beirut, eller Zach Condon, komponerar 18 låtar till föreställningen, som också kommer att släppas som ett separat album under samma namn i september 2024.

- A Study of Losses har förvandlats till ett oväntat stycke musik, även för mig. Med sina 18 låtar är den, en timme lång, den största platta jag någonsin gjort, säger Zach Condon.

De poetiska sångtexterna från artisten Beirut bär fram de svindlande existentiella upplevelser som finns i föreställningens tema. Vi ställs inför den brännande frågan: Vad har jag mist och vad är jag rädd att förlora?

- Beiruts fantastiska musik utgör föreställningens nervsystem och lägger grunden till ett lekfullt koreografiskt universum. De 18 sångerna skapar en storslagen och livsbejakande stämning som manar till eftertanke kring vad det innebär att vara människa i ett hav av kända och okända förluster, säger Viktoria Dalborg, regissör för föreställningen.

A Study of Losses
är en fri tolkning av den tyska författaren Judith Schalanskys roman Verzeichnis einiger Verluste – en bok som med magisk realism beskriver livet och historien som en rad förluster och försvinnanden.

- I "A Study of Losses" kommer vi med hjälp av cirkuskoreografi och ett metaforiskt scenspråk att utforska de apokalyptiska teman som finns i Judith Schalanskys bok, som handlar om förluster och försvinnanden. Föreställningen utspelar sig i ett förhöjt atmosfäriskt landskap, där cirkusartister och vardagsföremål uppenbarar sig i en förvriden, modern ruin. Det är en fragmentarisk berättelse om djur, landskap, byggnader, koncept och minnen som alla har gått förlorade för oss, säger regissör Viktoria Dalborg.

Föreställningen har urpremiär på Jatka78 i Prag den 10 september 2024.

SPELDATUM: 27 december 2024 - 5 januari 2025 på Dansens Hus Elverket. 

BILJETTSLÄPP: Onsdag 17 april kl 12:00
..........................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Regi: Viktoria Dalborg
Artister: Benjamin Beaujard, Elaine Briant, Elsa Lardier, Siméon Gratini
Musik: Beirut aka Zach Condon
Textbearbetning: Stina Oscarson
Scenografi och kostym: Sus Soddu
Ljusdesign: Sofie Gynning
Ljuddesign: Joakim Björklund
Magikonsult: Axel Adlercreutz
Objektkonsult: Rene Baker
Foto: Klara G
Teknisk producent: Stefan Karlström
Producent: Mette Klouman
..........................................................................................................................................

OM KOMPANI GIRAFF
Kompani Giraff är ett Stockholmsbaserat nycirkuskompani som skapar visuella och egenartade cirkusföreställningar med en passion för vardagens magi. Med ett nyskapande och lekfullt formspråk utforskar de den samtida cirkusens panorama och gör uppfinningsrika och engagerande föreställningar för en ung publik där samtida cirkus, magi och objektsmanipulation möts i ett sceniskt universum som inte liknar något annat. Tillsammans med en handplockad ensemble skapar de tre konstnärliga ledarna unika föreställningar med den visuella elegans, mjuka magi och finurliga koreografi som idag är signumet för Kompani Giraff.
..........................................................................................................................................

OM BEIRUT - ZACH CONDON
Beirut startade som Santa Fe-bördiga Zach Condons sovrumsprojekt, men har sedan dess kommit att involvera betydligt fler. Genom att blanda en rad olika stilar och uttryck som vanligtvis inte brukar få ta plats i samtida popmusik, bjuder Beirut på eskapistiska ljudbilder som inte låter som något annat. 
När en 19-årig Zach Condon återvände hem efter fyra månaders resande i Europa var byxfickorna tomma på pengar men idéerna i huvudet desto fler. Lika influerad av Boards of Canada som Goran Bregović knopade han ihop musikstycke efter musikstycke som kanaliserade det han hade upplevt. Resultatet blev albumet Gulag Orkestar (2006) som tillsammans med uppföljaren The Flying Club Cup (2007) ses som två av förra decenniets milstolpar. Förra året, 2023, släpptes hans senaste album: Hadsel
Foto Beirut: Lina Gaisser.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert