2023-05-16 09:26Pressmeddelande

Bångstyrig höst med tio föreställningar på flera nya dansarenor.

Foto: Lia Jacobi, Robin Jonsson/AI och Carl Thorborg. "Everlasting Event", "Newcomers" och "Locus". Foto: Lia Jacobi, Robin Jonsson/AI och Carl Thorborg.

Dansen expanderar! I höst möjliggör vi för ännu fler danskonstnärer att skapa nya verk och att publiken runt om i stan får fyra nya platser att möta dem på.

Idag släpper vi hälften av höstens bångstyriga repertoar och berättar om de samarbeten som vi inleder i höst med andra scener runt om i staden.  

- Vi sprider oss över staden och det känns otroligt spännande att få möta fler dansintresserade på platser som är helt nya för oss som institution. Jag tror på många nyfikna möten och jag hoppas att fler människor runt om i Stockholm kommer att förälska sig i den samtida dansen, säger Johannes Öhman, teaterchef Dansens Hus.

Samarbeten är höstens röda tråd. Vi bjuder på kompanjonskap med två helt nya scener i staden: Årsta Folkets Hus och Bonniers konsthall. Samtidigt fortsätter vi verksamheten på vår satellitscen Hallen i Farsta. Dessutom tar vi åter Kulturhuset Stadsteatern i handen och bjuder på vild baba karam på Sergels torg. Tillsammans med att vi fortsätter verksamheten på Elverket så blir det alltså dans på fem olika scener runt om i Stockholm.

Verk på scenerna

I det här första stora släppet av höstens produktioner sätter vi strålkastaren på alla Sverigebaserade koreografer och kompanier som i höst visas på våra scener.
Allra först ut i höstsäsongen är Konstgruppen Ful som i sin ”Baba Karam genom Jamileh och Khordadian” bjuder upp hela Sergels torg till en lekfull dansfest där tre performers och en DJ ger oss den iranska dansformen baba karam. Föreställningen visas på Sergels torg och ett är ett samarbete mellan Dansens Hus, Dansnät Sverige och Kulturhuset Stadsteaterns sommarformat ”På Sergels torg” (19-20 augusti, På Sergels torg)

Duon OR/ELLER är tillbaka på Dansens Hus med ”NET” – en helt ny föreställning riktad mot den unga publiken mellan 5 och 10 år. Koreograferna och dansarna Madeleine Lindh och Anja Arnquist har skapat ett nät som med din hjälp sprider sig i scenrummet. Till medryckande beats och melodiösa slingor går vi vilse i en delad, estetisk erfarenhet. Föreställningen visas både för skolor och för allmänhet. (6-14 okt på Hallen i Farsta)

Helena Franzén är en av dansfältets riktiga veteraner. I oktober har hon urpremiär för sin helt nya ”MIRAGE” på vår scen Elverket. I ”MIRAGE” återvänder hon till sin stora inspirationskälla naturen. Här finns de talande växterna, de dansande kropparna och hänförelsen över naturen och dess inre liv. Men också den lurande katastrofen – klimatförändringarna som hotar hela vår existens. (12-14 okt på Elverket)

I Locus undersöker koreografen och dansaren Viktor Fröjd betydelsen av hur tid, rum och rytm förändrar oss som människor. Är vi samma människa i skogen som på klubben, på gatan eller i vårt eget hem? ”Locus” är en samproduktion gjord av Riksteatern och Scenkonst Sörmland och föreställningen kommer att turnera i Sverige under hösten. (20-21 okt på Elverket)

Snillrik matematik, existentiell marsch och nostalgiska intensiteter. Koreografen Björn Säfsten är tillbaka på Dansens Hus med ett helt nytt verk ”And so we’re gone” där han tar intrikata mönster av gående, vridningar och plötsliga stopp och skapar en fascinerande rörelseväv. (26-28 okt på Elverket)

Dansarna Philip Berlin, Per Andersson, Madeleine Lindh och Jade Stenhuijs.

Björn Säfstens "And so we´re gone". Foto: Märta Thisner.

Tillsammans med australiensiska koreografen James Batchelor och amerikanska Jeanine Durning kommer Norrdans till Elverket med double bill-kvällen ”Everlasting Event”. Två verk av två specifika konstnärskap där knutpunkten är improvisation. (1-2 nov på Elverket)

Hyllade koreografen Cristina Caprioli och hennes kompani CCAP kommer till Dansens Hus c/o scen Hallen i Farsta med helt nya verket Irrgång, där finlemmade, spöklika figurer dansar den mest ömsinta och oupphörligt vaga koreografi. (4 + 9-11 nov på Hallen i Farsta)

I Newcomers återvänder vi till den gåtfulla VR-plattform som Robin Jonsson byggde upp i sin förra föreställning ”Alone Together”. Online, med VR-glasögon och i realtid får du möjlighet att uppleva och medskapa danskonst i en digital världs nästintill oändliga kapacitet. Verket har skapats av och för högstadieungdomar. Newcomers ges som både skol- och offentlig föreställning och är den första föreställningen i höst att inta vår nya c/o-scen Årsta Folkets Hus. (8-9 nov på Årsta Folkets Hus)

Utforska häxans innersta väsen tillsammans med koreografen Mari Carrasco och Regionteater Väst. Ett magiskt möte och en häxring där saker kan gå upp i rök, och allt är möjligt. Häxor spelar på den nya scenen Årsta Folkets Hus. Föreställningen visas både för skolor (årsk 1-3) och som offentlig föreställning. (14-16 nov på Årsta Folkets Hus)

Tänk om allt kreativt arbete som skapas kunde återanvändas för att bli nya idéer och nytt material? Olle Saloranta Strandberg inser vid en genomgång av sitt gamla material att man kan träna en språkmodell, en AI, att generera nya texter med konstnärens egen tonalitet och typ av tankegångar. T.O.S.B.O.T. är en föreställning där AI:n Educated Ether fått skapa ramarna, handlingen, rörelsematerialet och den talade texten. T.O.S.B.O.T. är ett projekt som utforskar och upptäcker människans, och den kreativa handlingens, roll i ett automatiserat samhälle. (30 nov-9 dec på Elverket)

Residens i studios och scenrum

I höst fyller vi också våra scenrum med hela nio kompanier/koreografer som erbjuds olika former av residens – från hela produktionsresidens med tekniskt stöd från Dansens Hus personal, till rena studioresidens där kompaniet erbjuds ett rum att jobba i. De koreografer som vi samarbetar med under hösten är: Kompani Giraff, Rasmus Ölme, OR/ELLER, Olle Strandberg, Robin Jonsson, Sindri Runudde, Stina Nyberg, Lisen Ellard och BamBam Frost.

Mer dans kommer den 23 maj

Nästa tisdag, den 23 maj berättar vi om resten av höstens program - då med fokus på de internationella dansstjärnor som kommer till oss i höst. Så håll utkik för mer!


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert