2024-03-13 06:00Pressmeddelande

"Avig" - ett dansverk för unga om att komma till rätta med sig själv

Foto: Kalle LjungbergFoto: Kalle Ljungberg

Hur kan samma tröja var rätt den ena dagen men helt avig den andra? Avig är ett dansverk för barn i mellanstadiet om att fatta mönstret och hitta den räta sidan. Den 22-27 mars har Dansens Hus premiär för föreställningen på sin c/o-scen Årsta Folkets Hus

På några passar allting alltid perfekt! Alltid rätt, alltid snyggt, aldrig avigt, aldrig för smått eller för stort. Färg, form, linjer, kropp, en perfekt outfit för alla lägen! Medan en annan trasslar med samma knutar som aldrig går att lösa. I "Avig" har Tobias Ulfvebrand och Hugo Therkelson (TUBO) gjort ett dansverk för barn i den härliga, men lite krångliga, mellanstadieåldern. En föreställningen om att komma till rätta med sig själv, passa in i kroppen, gruppen, rummet och världen. 

TUBO består av Tobias Ulfvebrand och Hugo Therkelson. Båda är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan och har förutom flera yrkesverksamma år som dansare, arbetat inom musikfältet som kompositörer. Den kritikerrosade dockföreställningen Vill ha hund på Dockteatern Tittut blev startskottet för deras samarbete där de fick chansen att kombinera deras förkärlek för dans, dockor och musik. Samarbetet fortsatte sedan på Dockteatern Tittut med föreställningen SNÖ och nu Avig i egen regi som spinner vidare på deras tidigare verk.

Avig spelas både för allmänhet och för skolor via DansiStan. 

....................................................................................................................

SPELDATUM
Offentliga föreställningar: 22-23 mars
Skolföreställningar: 25-27 mars. 

MEDVERKANDE
Medverkande: Oscar Salomonsson, Ninna Oom, Hugo Therkelson, Tobias Ulfvebrand och Jeanette Wren.
Regi och producent: Martin Hasselgren
Koreografi och musik: TUBO (Tobias Ulfvebrand & Hugo Therkelson)
Ljuddesign: Hugo Therkelson
Scenografi: FWW Arkitektkontor
Kostym och attribut: Lisa Kjellgren Almstig
Ljusdesign: Michael Forsberg
Foto: Kalle Ljungberg och Leo Stenberg

Föreställningen skapas av TUBO & Co.
Den produceras av Smart frilanskooperativ i samarbete med Unga Dramaten och i samproduktion med Dansens Hus Stockholm.
Med stöd av Kulturrådet och Stockholms Stad. 

....................................................................................................................

OM TOBIAS ULFVEBRAND
Dansare/Skådespelare/Musiker.Tobias Ulfvebrand är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan 1995–2004, Musiklinjen vid Birkagårdens Folkhögskola 2008–2010 samt vid Stockholms Konstnärliga Högskola 2012–2015. Han har under sina yrkesverksamma år arbetat inom såväl musik- som dans och teaterfältet, och har därigenom varit verksam vid bland annat Cullbergbaletten, Dramaten, Kungliga Operan, Parkteatern, samt Västmanlandsmusiken.Sedan 2015 har han varit knuten till Dockteatern Tittut i Stockholm där han har medverkat i ett flertal produktioner och spelat uppemot 1500 föreställningar av dessa – både i Sverige samt på turné i Europa och USA. Utöver över att stå på scenen har han också komponerat musik och skapat koreografi till den kritikerrosade föreställningen Vill ha hund!

Tobias var trummis i soulbandet Lakitty, som i början av 2000-talet anlitades flitigt på scener och klubbar runt om i Stockholm. Han var också en av medlemmarna i manskvartetten Ad Hoc, som bedrev en omfattande konsertverksamhet i de mest skiftande historiska miljöerna runt om i Sverige mellan år 2007 och år 2016.

OM HUGO THERKELSON
Dansare/kompositör/ljuddesigner. Utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan 1990–92. Arbetade sedan som dansare vid Malmöbaletten, Wiener Staatsoper och Kungliga Baletten i Stockholm där han pensionerades 2015 som 1’e solist efter att ha gjort ledande roller i baletter av bl.a Mats Ek, Nacho Doato, Alexander Ekman, Örjan Andersson, Johan Inger, McMillan, Balanchine, Neumaier, Makarova mm.
Hugo gick ut kandidatutbildningen Ljuddesign för scenkonst vid Stockholms Dramatiska Högskola 2017 och är sedan dess verksam som kompositör och ljuddesigner inom en mängd olika genrer. Han har skapat musik till TV, film, flertal teateruppsättningar på Estrad Norr, Teater Västernorrland, Dockteatern Tittut och UngScen/öst samt gjort musik till koreografer som Ina Christel Johannessen, Pontus Lidberg och Joakim Stephenson. Han är även en del av musikprojekten Ramverk och Tubo, samt var tidigare medlem i popbandet Evolver.
....................................................................................................................

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert