2018-01-24 07:49Pressmeddelande

Andersson Dance återkommer med hyllat verk

null

En flygel, en pianist och tre dansare. 26-27 januari kommer världspianisten Per Tengstrand & Andersson Dance till Dansens Hus med det hyllade helaftonsverket Alae. Ett konstnärligt möte mellan honom och koreograf Örjan Andersson, där publiken får möta ett helt nytt sätt att lyssna till och uppleva Beethovens magnifika pianomusik.

Örjan Andersson och Andersson Dance har skapat verk för och gästspelat på Dansens Hus i över tjugo år. Nu återkommer de till Stora Scen med helaftonsverket Alae. Föreställningen är ett konstnärligt möte mellan Örjan Andersson och den New York-baserade pianisten Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på de internationella konsertscenerna. Örjan har skapat Alae med Pers Beethoventolkningar som utgångspunkt och föreställningen har sedan vuxit fram genom samtal och diskussioner dem emellan.

– Hans liv med sonaterna och de bilder och minnen dessa frammanar under framföranden runt om i världen har blivit ett arbetsmaterial för mig och dansarna, säger Örjan Andersson. Jag är intresserad av hur vi lyssnar på musik och vad bilden gör med lyssnandet.

Det lekfulla möter det innerliga när briljanta scenkonstnärer samsas med livemusik på scen. Dansarna Ida "Inxi" Holmlund, Javier Perez och Paul Pui Wo Lee ger sig i kast med Beethovens snillrika musik tillsammans med världspianisten Per Tengstrand. 

Verket Alae hade premiär på Växjö Konserthus i samproduktion med Regionteatern Blekinge Kronoberg i september 2017 och har turnerat runt om i Sverige via Dansnät Sverige.

Andersson Dance gästspelar härnäst med verket Goldberg Variations  Ternary patterns for insomna på The Kennedy Center i Washington 26-28 April och The Barbican i London 5-7 Juli. Verket hade premiär på Dansens Hus i september 2015.

ALAE

26 & 27 januari 2018, Stora scen, Dansens Hus


Koreografi:
Örjan Andersson
Musik: Ludwig van Beethoven: Pianosonat d-moll op. 31 nr. 2 “Spöksonaten” / Pianosonat Ass-dur op. 110 / Pianosonat f-moll op. 57 "Appassionata"
Pianist: Per Tengstrand
Dansare: Ida “Inxi” Holmlund, Javier Perez, Paul Pui Wo Lee
Kostymdesign: Bente Rolandsdotter 
Scenografi & ljusdesign: Chrisander Brun 
Produktionsledare och ensembleansvarig: Ina Sletsjøe 
Produktion: Andersson Dance & Nordberg Movement 

Längd: 90 minuter inklusive paus.

Med stöd av Kulturrådet, Stockholm Stad och Stockholms Läns Landsting.
Samproduktion Andersson Dance och Regionteatern Bleking Kronoberg med produktionsresidens hos Västerås Konserthus.
Tekniska tjänster i samarbete med Lumination.

Örjan Andersson driver sitt kompani Andersson Dance sedan mer än tjugo år tillbaka och har under de senaste åren mött en stor och bred publik genom en rad tvärkonstnärliga samarbeten och beställningar. För Andersson Dance skapar Örjan Andersson koreografiska verk, ofta med fokus på kroppens inneboende möjligheter och begränsningar – i allt från större live-musikverk till opera, till textbaserat arbete och till utforskandet av klassisk musik. Han är känd för att blanda scenens olika yrkesutövare, som till exempel skådespelare, operasångare, musiker och dansare, så att de arbetar tillsammans och kommunicerar med ett och samma fysiska språk. Senast Örjan skapade ett verk med klassisk musik som utgångspunkt var det kritikerrosade Andersson Dance och Scottish Ensemble Goldberg Variations  Ternary patterns for insomnia som uruppfördes på Dansens Hus 2015. Andersson Dance har, förutom återkommande nationella turnéer, tidigare gästspelat i Ungern, Storbritannien, Tyskland, Irland, Norge, Finland, Danmark och Korea.Per Tengstrand föddes 1968 i Växjö. Han började spela piano vid 6 års ålder med sin mor som lärare, fram till att han började studera för Hans Pålsson när han var 13 år. Han gick sedan på Musikhögskolan i Malmö och Konservatoriet i Paris, där publiken bröt det trehundra år långa förbudet att applådera vid examenstävlingen efter att han spelat Proko evs andra pianokonsert. Han kammade hem priser i internationella tävlingar i Paris, Bryssel och Geneve, och genom förstapriset i Clevelands Internationella Pianotävling debuterade han på Lincoln Center i New York 1997. Därefter har han spelat i salar som Kennedy Center, Weill Hall i Carnegie Hall, Musikvereins Stora Sal, Gewandhaus i Leipzig, Suntory Hall i Tokyo, varit solist med Detroit Symphony, National Symphony, Japan Philharmonic, Osaka Philharmonic, Residentieorkestern i Haag, Orchestra de la Suisse Romande, Singapore Symphony och Orchestre National de France. Per Tengstrand gav den sista konserten i Guvernörens palats i Hong Kong under brittiskt styre, med Chris Patten och Margaret Thatcher i publiken. Han gjorde 2016 en afton med musik och tal i FN-högkvarteret i New York tillsammans med Jan Eliasson. Per Tengstrand är konstnärlig ledare för serien Music on Park Avenue i New York, samt en festival i Växjö. Han gör också regelbundet kvällar runtom i Sverige som han kallar för Konversationer vid Klaviaturen. Han är mottagare av kungamedaljen Litterus et Artibus.

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert