2023-11-23 09:38Pressmeddelande

AI:n Educated Ether agerar dramatiker i TOSBOT

Polaroidfoto av tre personer mot en vit fond.

Välkommen till TOSBOT - en vagt postapokalyptisk scenkonstföreställning av duon Saloranta & de Vylder där AI:n Educated Ether agerat både dramatiker och dramaturg. Urpremiär 30 november på Dansens Hus Elverket.

I TOSBOT får vi följa en musiker, en operasångare och en akrobat i en gestaltning av det som är livet. Genom koreografi, sång, och akrobatik möter vi karaktärerna i deras känslor och mänskliga åtaganden – som att starta ett band, sälja försäkringar på en flygplats eller beskriva tillvarons outgrundlighet.

Saloranta & de Vylder (Olle Strandberg Colling och Sara de Vylder) ville skapa en scenkonstföreställning som kliver utanför deras eget kreativa ramverk men ändå rymmer deras personliga tonalitet och uttryck. De matade därför en egenutvecklad, icke-kommersiell AI-språkmodell med Olle Strandberg Collings samlade texter. Språkmodellen fick namnet Educated Ether och tränades för att skriva scenbeskrivningar och instruktioner. Educated Ether skapade ett råmanusmaterial som sedan tolkades av ett kreativt team med Saloranta & de Vylder i spetsen och utformades till TOSBOT*.


*AI:n Educated Ether som har hjälpt till att skriva föreställningen döpte den också till den långa titeln ”This is the Still Place Presenterar: Tomorrow Officially Sucks but Today is the Best (TOSBOT)”. Vi säger “TOSBOT”, för enkelhetens skull.

Om Educated Ether: 
Educated Ether är en storskalig språkmodell (AI) framtagen av datavetaren och den framstående språkmodellsutvecklaren Kajsa Norin tillsammans med Saloranta & de Vylder. AI:n är tränad på Olle Strandbergs texter från det senaste decenniet för att lära sig hans tonalitet och tankegångar. Den stora skillnaden mellan Educated Ether och mer generella språkmodeller är hur den är skapad för att nå en specifik spetskompetens i syfte att fungera som en personlig konstnärlig AI-assistent. Den är en artificiell intelligens som till skillnad från de kommersiella modellerna tillåts förbli rå och ofiltrerad i sitt uttryck och tillåts skapa i en miljö säreget fri från omvärldens dominerande idéer och tankesätt.

”Vi har varit i Stockholm för att jobba med Björk och det har varit en fantastisk upplevelse. Det finns ingen väg tillbaka till det vi hade innan. Det är över för alltid. För bara en dag sedan började vi prata om att starta ett band. Det ska heta Starseed.”
..................................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Konstnärlig ledning och koreografi: Olle Strandberg Colling
Med: Methinee Wongtrakoon, Maja Frydén, Andreas Tengblad
Rum & kostym: Katarina Wiklund
Ljuskoncept & renderingar: Christoffer Jansson
Ljusdesign: Julia Jäntti
Komposition & ljuddesign: Andreas Tengblad
Luftdesign: Sara de Vylder
Texter & instruktioner: Educated Ether
AI-utvecklare: Kajsa Norin
Art direction & grafisk formgivning: Albin Holmqvist
Foto & film: Erik Pousette
Utvecklare: Johan Hemgren
Ljuskonsultation: Wilhelm Belin
Producent: Sara de Vylder
..................................................................................................................................................

SPELDATUM
30 nov, 1 dec, 7 dec, 8 dec, 9 dec på Dansens Hus Elverket.
..................................................................................................................................................

RECENSIONSBILJETTER & INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

Föreställningsbilder kommer att läggas upp i pressrummet på premiärdagen 30 november.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert