2018-09-07 17:31Nyheter

Valtider – låt oss värna den konstnärliga friheten!


Valtider – låt oss värna den konstnärliga friheten

Kulturen har länge behandlats som en ickefråga av politiken – framför allt i valtider.
Senaste åren har det dock i den kulturpolitiska debatten adderats en ny röst - en röst som vill beskära den samtida konsten och förminska dess kraft.

Vi på Dansens Hus - vår nationella scen för samtida dans vill påminna både oss själva, alla ni i publiken och alla konstnärer, kulturadministratörer och producenter om hur viktiga vår röst är i samhället och vilken demokratisk kraft konsten och kulturen är.

Vi på Dansens Hus stödjer våra svenska konstnärer via våra scener här i Stockholm och via den internationella scenen, där landsgränser spelar föga roll.
Samarbeten, solidaritet, nyfikenhet är ledord för oss.

Att tänka nationalism, att tänka ett ”vi” och ett ”dom”, att tänka svenskhet leder oss ingen vart. Det finns ingen rörelse i dessa begrepp.

Vi anser att nyckeln till förståelsen av oss själva är ett jämlikt, generöst och öppet samhälle där den konstnärliga friheten är en grundsten och en förutsättning för demokrati.

Vi hoppas att inte bara konstnärerna utan också publiken – att du – tar hotet mot den fria kulturen på allvar.

Rösten som vill förminska konsten till att vara enbart kulturarv vill inte ha oss kvar. Den vill inte ha kvar den samtida dansen.
Vi vill fortsätta att visa genusfunderande, nyfikenhetsdrivande, dystopiliknande, kroppsvarierad, sanslös och klimatutforskande samtida dans.

Och vi vet att ni vill se den.

.....................................................................

För fler tankar kring riksdagsval, konstnärlig frihet och demokrati läs gärna KLYS kulturpolitiska enkät: http://www.klys.se/projekt/valet-2018/

eller gå in och titta på Kulturrådets seminarium om Konstnärlig frihet från den 6 september.
https://www.youtube.com/watch?v=tFA41J_BQpc


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert