2019-03-18 15:10Nyheter

Machomannen Qarl Qunt tillbaka på Dansens Hus

null

Efter en succéartad turné ute i landet, är nu Sofia Södergårds hyllade föreställning SLICK tillbaka på Dansens Hus. Smart, befriande, underhållande och folkbildande om makt och sexualitet på ett sätt som du kommer att minnas, och fundera på, långt efter att du lämnat salongen.

Qarl har det fastaste handslaget, och tycker att få saker går upp mot att pickla grönsaker; en självupptagen narcissist som spinner loss i alla klicheartade manliga beteenden som du kan tänka dig.
– När jag klär ut mig till Qarl slutar jag behaga och blir behagad. Det är något befriande med att få leva ut den maskulina stereotypen, säger Sofia Södergård.

Genom dansstilarna voguing och waacking levererar Sofia butch realness som utmanar både den stereotypa machomannen och det stereotypt feminina. En både smart, befriande, underhållande och folkbildande genuslektion som lämnar få oberörda.

I en intervju i Svenska Dagbladet beskriver Sofia Södergård själv sin föreställning:
– Drag är politiskt, det ställer frågor om genus, makt, sexualitet och tvåkönsnormen /.../Och det finns faktiskt publik som inte ens fattat att jag är kvinna. Det finns så mycket jag vill fortsätta att undersöka kring maskulinitet och femininitet. Vad händer till exempel om jag som kvinna beter mig som Qarl? Jag vill uppmuntra alla att lära känna sin inre dragpersona!

SLICK hade urpremiär på Dansens Hus festival Urban Connection 2018. Under hösten 2018 gick den på turné runt om i landet i samarbete med Dansnät Sverige. Nu är den tillbaka på Dansens Hus med två föreställningar för skolor och två offentliga visningar.

Föreställningen är uttagen till Scenkonstbiennalen 2019 och den var också nominerad till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris

Sofia Södergård: "SLICK"
19-21 mars 2019 på Dansens Hus Lilla scen


..................................................................................................................................................................

OM SOFIA SÖDERGÅRD

Sofia Södergård är frilansande koreograf, dansare, skådespelare och DJ. Utbildad på klubb och streetdancescenen i New York, Balettakademien Stockholm samt på Stockholms Dramatiska Högskola.
Sofia är en av grundarna till danskompaniet P*fect som bland annat setts på Sadler’s Wells i London, Melodifestivalen, Juste Debout i Paris samt varit förband till Lady Gaga.

Under det senaste året har hon koreograferat Familjen Kaos senaste föreställning De redan frälsta likväl som Farnaz Arbabis Angels in America på Dramaten.

Vintern 2018-2019 arbetar Södergård på Teater Västernorrland och spelar Elake Måns i Pelle Svanslös.

2018 var Sofia nominerad till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris.

Föreställningen SLICK är uttagen till Scenkonstbiennalen 2019 som arrangeras 14-19 maj 2019 i Sundsvall/Härnösand.

..................................................................................................................................................................

För intervjuer och pressbiljetter, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus på susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert