2017-12-18 14:05Nyheter

Cirkus Cirkörs nya till Dansens Hus

null

Tilde Björfors utmanar traditionella hierarkier i en ny föreställning i samarbete med Östgötateatern. Verket får urpremiär i Norrköping september 2018 och landar så småningom på Dansens Hus i Stockholm för spelperioden 30 nov 2018 -27 januari 2019. Biljettsläpp på internationella kvinnodagen 8 mars!


"Förebilderna sträcker sig från gudinnan Ishtar, Hildegard af Bingen, Beginrörelsen och Pockettidningen R fram till dagens kämpar som Fatemeh Khavari och Tarana Burke. Vi vill lyfta och hylla det mod och de värderingar som har krävts för att skapa förändring. I ödmjuk beundran länkar vi oss till den långa kedja av kvinnor som banat väg för att vi är där vi är idag, med möjlighet att blicka framåt" skriver Cirkus Cirkör i ett pressmeddelande.

Epifónima, som betyder ”utrop” på grekiska, är en naturlig fortsättning på Tilde Björfors senaste föreställningar Borders, Limits och Movements som kretsat kring gränser, begränsningar och migration.

I Epifónima jobbar ensemblen gränsöverskridande och medskapande tillsammans med det kreativa teamet. Föreställningen är ett allkonstverk skapat av alla inblandade. Ensemblen består av sju kvinnliga cirkusartister med ursprung från Grekland, Kanada, Palestina, Polen, Sverige och Schweiz. Musiken komponeras av den norska sångerskan och kompositören Rebekka Karijord.

Epifónima turné 2018–2019 

Östgötateatern, Norrköping 7-16 september
Düsseldorf festival, Düsseldorf
25-27 september
Dalateatern, Falun 4
-7 oktober
Stora Teatern, Göteborg 19-28 oktober
Kulturhuset i Ytterjärna, Ytterjärna 9-11 november
Dansens Hus, Stockholm 30 nov -27 januari 2019 
Norgeturné 24 februari -7 maj
Östgötateatern, Linköping 17-26 maj


Epifónima produceras i samarbete med Östgötateatern och skapas både i Cirkörhuset i Alby samt i residens i Norrköping i augusti och september 2018.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert